Zöldben zárta a hetet a Wall Street

Vágólapra másolva!
A vártnál jobb makroadatok és az AIG kedvező gyorsjelentése miatt emelkedéssel zárták a hét utolsó kereskedési napját a New York-i tőzsdeindexek.
Vágólapra másolva!

Pénteken a vevők diktálták a tempót a Wall Streeten. A jó hangulat eredményeként a 30 vezető vállalat részvényeit tömörítő index, a Dow Jones Industrial Average 1,2 százalékkal 9370 pontra emelkedett. A technológiai ágazat teljesítményét tükröző Nasdaq 1,4 százalékkal 2001 pontra hízott, a félezer papír mozgását követő S&P 500 pedig 1,6 százalékkal 1012 pontra erősödött.

Az előző két napban lefelé tartó amerikai tőzsdeindexek jó teljesítményében főszerepet játszott, hogy a vártnál jobb helyzetet tükröz a pénteken megjelent munkaerő-piaci jelentés. A pénteki adatok szerint a munkanélküliségi ráta 2008 áprilisa óta először csökkent 9,5 százalékról 9,4 százalékra, világosan jelezve, hogy a gazdasági recesszió lassan a végéhez közeledik. A másik fontos adat is jobb lett a vártnál, az agráriumot leszámítva 247 ezer állás szűnt meg a gazdaságban, szemben a júniusban mért 443 ezres csökkenéssel és a 320 ezres leépítést prognosztizáló előrejelzésekkel.

A vásárlói nyomást erősítette, hogy a pénzügyi válságban a tönk szélére kerülő American International Group (AIG) biztosítótársaság a második negyedévben nyereséget ért el hét negyedév óta először. A korábban súlyos pénzügyi problémákkal küszködő biztosítót tavaly ősz óta összesen 180 milliárd dollárral segítette ki az amerikai kormányzat, cserében 80 százalék részesedést kapott a csoportban. A jó eredmény nyomán az AIG árfolyama pénteken több mint 20 százalékkal emelkedett.