Vágólapra másolva!
Az importteljesítmény drasztikus hanyatlása felére apasztotta a román külkerhiányt. Az államháztartási hiány mozgásterét az IMF maximum 7,3 százalékig engedné.
Vágólapra másolva!

Több mint 55 százalékkal 18,35 lejre - 4,3 milliárd euróra - csökkent Románia kereskedelmi hiánya az idei év első félévében a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte hétfőn a román statisztikai hivatal.

A deficitcsökkenés az import jelentős hanyatlásával magyarázható, Románia az első hat hónapban 26,8 százalékkal kevesebb árut importált a tavalyi vizsgált időszakhoz képest, közben az exportban csak 8 százalékos csökkenés következett be.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 7,3 százalékos államháztartási hiányt engedélyez Romániának az idén, a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva - jelentette be hétfőn Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője.

Az IMF negyedévenként felülvizsgálja, hogy Románia miként teljesítette az IMF szervezésében márciusban megkötött, többoldalú készenléti hitelmegállapodásban foglaltakat.

Franks elmondta, hogy a román kormánynak a GDP 0,8 százalékának megfelelő összeggel kell csökkentenie a közkiadásokat, hogy a GDP 4,6 százalékáról most 7,3 százalékára emelt államháztartási hiánycélt tartani tudja.

A küldöttség azt javasolja pénzintézet igazgatótanácsának, hogy az IMF idénre tervezett két hitelrészletének egy részét a román kormány az államháztartási hiány fedezésére fordíthassa. A tervek szerint Románia szeptemberben és decemberben kapja meg a hitelrészleteket.

Franks kifejtette, hogy a román kormány egy kivétellel teljesítette a márciusban megkötött egyezménybe foglaltakat. Rámutatott, hogy a kabinet még nem bocsátott rendelkezésükre a konszolidált költségvetés tartozásait.

Úgy értékelte, hogy a román kormány erőfeszítéseket tett a költekezés féken tartása érdekében, de a romániai gazdasági helyzet kedvezőtlenebbül alakult, mint amire az IMF szakértői is számítottak. Emlékeztetett arra, hogy márciusban még a gazdaság 4,1 százalékos visszaesésével számoltak a GDP-hez viszonyítva, de az előrejelzést most mínusz 8-8,5 százalékra módosították. Ez azt jelenti, hogy "súlyos recesszióval" szembesül a román gazdaság.

Hozzátette: az infláció a várthoz képest gyorsabban csökkent, így az idénre 4,3 százalékos átlagos fogyasztói áremelkedést jósolnak. A folyómérleg hiánya is a remélthez képest gyorsabban csökkent, így a GDP 5,5 százalékára számítanak a korábbi 7,5 százalék helyett.

Franks szerint a román gazdaság váratlan mértékű visszaesését két tényező idézte elő. Egyrészt romlott a nemzetközi gazdasági és pénzügyi helyzet, másrészt a belföldi kereslet is alacsonyabb volt, mint amire márciusban számítottak.

Az IMF küldöttségvezetője szerint a következő negyedévekben fokozatosan csökkeni fog a román gazdaság zsugorodása, ez lehetőséget teremt arra, hogy 2010-ben a GDP szerény, legfeljebb 1 százalékos növekedést érjen el.

A román kormánynak 2010-ben is folytatnia kell erőfeszítéseit a költségvetési bevételek növelése érdekében, valamint a reformintézkedések végrehajtásáért. Franks szerint az IMF kevesebb mint 6 százalékos államháztartási hiányt engedélyez 2010-re a GDP-hez viszonyítva azzal a feltétellel, hogy a kormány szerkezeti reformokat hajt végre, és 2010-től a GDP 0,5 százalékának megfelelő összeggel csökkenti évente a közalkalmazottak béralapját. Ez utóbbinak az IMF követelménye szerint 4-5 év múlva a GDP kevesebb mint 6 százalékát szabad csak kitennie a költségvetésben, a mostani 9 százalék helyett.