Újabb negatív rekordot döntött a lett gazdaság

Vágólapra másolva!
Rekord mértékben, csaknem 20 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) Lettországban a második negyedévben. A lett miniszterelnök azonban úgy véli, az ország túl van a legrosszabbon, és a helyzet ezentúl javulni fog.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

"A következő negyedévekben a helyzet pozitívabb lesz, habár számos komoly gazdasági probléma marad még. Lettország legyőzte a statisztikailag legmélyebb visszaesést", olvasható a kormányfő, Valdis Dombrovskis nyilatkozatában.

A lett GDP a második negyedévben 19,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ekkora zuhanásra nem volt példa azóta, hogy Lettországban 1996-ban megkezdték az adatok regisztrálását. A visszaesésért főként a kiskereskedelem, az ipari termelés, illetve a szálloda- és vendéglátó szektor volt felelős: 28 százalélkos, 19 százalékos, illetve 35 százalékos csökkenéssel.

Lettországban már 2007 utolsó negyedében megkezdődött a visszaesés negyedéves összehasonlításban, és a tavalyi második negyedév óta tart a lejtmenet éves összehasonlításban is az EU statisztikai hivatalának összesítése szerint. Az idei első negyedévben 18,0 százalékkal volt kisebb a lett GDP az egy évvel korábbinál.

Sovány vigasz, hogy a több évig éltanulónak számító Lettország már nem a legrosszabban teljesítő gazdaság az Európai Unióban: a múlt héten Litvánia 22,4 százalékos GDP-csökkenést jelentett a második negyedévről éves egybevetésben.