Vágólapra másolva!
A pozitív tőkepiaci hangulat hatására február óta először regisztráltak tőkebeáramlást a magyarországi befektetésialap-piacon, és visszatértek a korábbi hónapok kiugró hozamai is - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ). Július végén a BAMOSZ tagjai 412 hazai befektetési alapban 2535 milliárd forintot kezeltek, ami 2,8 százalékos bővülés az előző hónaphoz képest.
Vágólapra másolva!

A pozitív tőkepiaci hangulat meghozta eredményét, február óta először regisztráltak tőkebeáramlást a hazai befektetési alap piacon, és visszatértek a korábbi hónapok kiugró hozamai is. A legtöbb alapkategória esetében nőtt a vagyon, bár az ingatlanalapok és a garantált alapok esetében továbbra is tart a tőkekivonás miatti csökkenés. Leggyorsabban a zártkörű alapok, illetve a részvényalapok vagyona nőtt, de az előző hónapokhoz képest új befektetéseket láthattunk más magasabb kockázatú (származtatott, árupiaci) alapok esetében is.

A legtöbb alapkategória esetében nőtt a vagyon, bár az ingatlanalapok és a garantált alapok esetében továbbra is tart a tőkekivonás miatti csökkenés - közölte a BAMOSZ. Több mint 65 milliárd forinttal nőtt júliusban a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok vagyona, és február óta először az alapok összesen 4,6 milliárd forintot is vonzottak. Ismét jelentős nagyságú új tőke érkezett az intézményi alapokba, de a tőkepiacokon hónapok óta tartó növekedési trend a részvényalapok, illetve más magasabb kockázatú alapok, így a származtatott vagy az árupiaci alapok iránt is növelte az érdeklődést.

Megjelentek a kockázattűrő befektetők

A pozitív tőkebeáramlás elsősorban a kockázattűrőbb befektetők megjelenésének köszönhető, de a pozitív tőkepiaci folyamatok - mint a tőzsdei emelkedés, kamatcsökkentések - folytatódása előbb-utóbb az óvatosabb befektetőket is az alapok felé irányíthatja, így az igazán nagy piaci részarányt képviselő pénzpiaci és garantált alapok is újra nőni kezdhetnek - vélekedik Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

Az alapok összvagyonának 59 százalékát kitevő nyilvános nyílt végű értékpapíralapok vagyona júliusban az alapok összességénél valamivel gyorsabban, 3,4 százalékkal nőtt, összesen 12,2 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, és az alapok teljesítménye is közel 38 milliárd forinttal növelte a befektetők vagyonát.

Az ingatlanalapokból még kivonnak

A 32 zártkörű értékpapíralapban kezelt vagyon júliusban 15,8 százalékkal bővült, 22,5 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, miközben azok teljesítménye (elsősorban a részvényalapoké) is 18,7 milliárd forinttal növelte a vagyont.

A pénzpiaci alapok száma három garantált alap átalakításával 49-re nőtt. Az alapok vagyona a hónap során 1,3 százalékkal nőtt, bár 3,1 milliárd forint tőkekivonás történt az alapokból, de az átalakított garantált alapok által hozott 10,8 milliárd forint mellett a hozamok is 4,9 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén 954 milliárd forintot tett ki.

A hozamokat ismét csökkentette az erősödő forint, aminek következtében a nem forintban denominált pénzpiaci alapok teljesítménye forintban negatív volt. A kategória háromnegyedét jelentő likviditási alapok vagyona 0,2 százalékkal csökkent, mivel az alapokból 4,8 milliárd forint tőkekivonás történt, 3,5 milliárd forint hozam viszont növelte a vagyont.

A 21 ingatlanalap vagyona ismét 4,5 százalékkal csökkent, összvagyonuk a hónap végén 257 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának egytizede. Az alapokból összesen 14,8 milliárd forint tőkét vontak ki, az alapok vagyonát viszont 2,6 milliárd forint hozam növelte. A kötvényalapok összvagyona júliusban 2,4 százalékkal nőtt, a hónap végén az alapok vagyona 133 milliárd forintot tett ki.