Simor kisebbet vágott volna

Vágólapra másolva!
Épphogy megvolt a többsége a legutóbbi, 100 bázispontos kamatvágásnak, az elnök és egyik alelnöke is kisebb mértékben csökkentette volna a jegybanki alapkamatot.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa tagjai közül négyen szavaztak a jegybanki alapkamat 100 bázispontos, 8,5 százalékra való csökkentése mellett - olvasható a tanács július 27-i ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyvében. A testület előtt három javaslat volt: 100 bázispontos, 75 bázispontos és 50 bázispontos kamatcsökkentés.

A szavazás során 1 tag az alapkamat 75 bázispontos csökkenésére szavazott, ketten - Simor András elnök és az egyik alelnök, Karvalits Ferenc- pedig 50 bázispontos csökkentést támogatott. A jegybank monetáris tanácsa július 27-i ülésén 100 bázisponttal 8,5 százalékra mérsékelte irányadó alapkamatát.

A jegyzőkönyv szerint a tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a 100 bázispontos kamatcsökkentés mértéke nem ad semmiféle iránymutatást a jövőben várható kamatlépések tekintetében, és törekedni kell arra, hogy a kamatlépések vezessék a piaci várakozásokat.