Vágólapra másolva!
Az idén január-júniusban 24,3 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak a bázishoz képest, ami a növényi termékek árszínvonalának 33,2 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 3,8 százalékos visszaeséséből adódott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az agrártermékek termelőiár-szintje júniusban 13,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 17,5 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 3,9 százalékkal esett vissza. Tavaly az első hat hónapban a mezőgazdasági termelői árak 28,2 százalékkal nőttek éves bázison, a növényi termékek 34,7 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek termelői árának 20,2 százalékos növekedése nyomán.

Júniusban a gabonafélék termelői ára a tavalyihoz viszonyítva nagymértékben, 22,6 százalékkal visszaesett, részben a magas bázis következményeként, a zöldségfélék termelői ára 3,1 százalékkal, a gyümölcsök ára 23,6 százalékkal mérséklődött. A vágóállatok termelői ára 1,5 százalékkal növekedett, az állati termékek ára 16,1 százalékkal csökkent.