Közölték, kik finanszírozzák az USA adósságát

Vágólapra másolva!
Kína, Japán és Oroszország is az USA legnagyobb hitelezői közé tartozik. A listán előkelő helyen áll Hongkong és Tajvan is.
Vágólapra másolva!

Oroszország jelenleg a hetedik az Egyesült Államok fontosabb hitelezői sorában - közölte helyi idő szerint hétfőn az amerikai pénzügyminisztérium az államkötvények külföldi tulajdonosaira vonatkozó júniusi adatokat ismertetve. Oroszország birtokában 119,9 milliárd dollár értékű amerikai értékpapír van. A lista élén Kína áll 776,4 milliárd dollárral, Japán 711,8 milliárd dollárnyi amerikai értékpapír tulajdonosa.

A listán az első tíz között szerepel Nagy-Britannia (214 milliárd), 15 kőolajexportáló ország alkotta csoport (közöttük Szaúd-Arábia és Venezuela, 191 milliárd), a Karibi-medence országai (189,7 milliárd), Brazília (139,8 milliárd), Luxemburg (104,2 milliárd), Hongkong (99,8 milliárd) és Tajvan (77 milliárd).

Kell a pénz Washingtonnak

Amerikának most nagy szüksége van a külföldi forrásokra, ezért idén várhatóan rekord összegben bocsátanak ki államkötvényeket. Timothy Geithner pénzügyminiszternek a Bloomberg hírügynökség szerint most 1850 milliárd dollár értékű költségvetési deficitet kell finanszíroznia, elsősorban azért, mert meg kell valósítaniuk Barack Obama elnök nagyszabású gazdaságélénkítő programját. Csak ennek a programnak a finanszírozása 787 milliárd dollárt emészt fel.

Kína egyébként a Bloomberg szerint ugyan hangoztatja, hogy szeretné diverzifikálni - több lábra állítani - befektetéseit, és például a Nemzetközi Valutaalap adósságait is finanszírozni szeretné, egyelőre úgy tűnik, a korábbinál több pénzt fektetett amerikai államkötvényekbe.

Most kell államkötvényt venni?

Mindez azt mutatja, hogy Peking csupán észrevette azt, amit szakértők most állítanak: amerikai államkötvényekbe érdemes pénzt fektetni, most ugyanis jelentősen nő a hozamuk.

A tízéves lejáratú papírok az év eleji 2-ről 4 százalékos hozam felé mozdultak el. ez az amerikai állam számára hátrányos, hiszen több hozamot kell fizetnie a kibocsátott kötvények után, a befektetőknek viszont előnyös, hiszen a mostani gazdasági válság legsúlyosabb napjaiban gyakorlatilag hozamígéret nélkül is rohamozták az amerikai államkötvénypiacot.

A Lehman Brothers óriásbank tavaly szeptember 15-ei összeomlása után ugyanis megingott a nemzetközi pénzügyi rendszer, és a legbiztosabb befektetésnek az amerikai állampapírok számítottak.