Vallania kell a Fednek

Vágólapra másolva!
Az amerikai központi banknak, a Fednek első alkalommal meg kell neveznie azokat a pénzintézeteket, amelyeknek a válságkezelés során rendkívüli segélyhiteleket folyósított, miután elvesztette az információ szabadságára vonatkozó törvény alapján ellene indított pert - közölte a Bloomberg hírügynökség kedden.
Vágólapra másolva!

Egy manhattani bíró úgy döntött, hogy a szövetségi tartalékbankrendszer köteles felfedni a segélyezett cégek listáját. Elutasította a Fednek azt az érvét, hogy a hitelprogramok adataira nem terjed ki a törvény, mivel azok nyilvánosságra hozatala sértené a kölcsönöket felvevő intézetek versenyhelyzetét.

A Fed mindeddig visszautasította azoknak a pénzintézeteknek a megnevezését, amelyeknek hitelt nyújtott vagy nem volt hajlandó feltárni, mekkora összeggel segítette az egyes bankokat. A központi bank azzal indokolta titkolózását, hogy az érzékeny információk közzététele a letéteseket menekülésre késztetné és a részvényeseket megzavarná.

A Fedet a Bloomberg hírszolgálat nevében a Bloomberg vállalat perelte be tavaly novemberben. A Bloomberg azzal érvelt, hogy az amerikai adófizetőknek joguk van megismerni a Fed hitelezési programjainak részleteit, mivel az állampolgárok önkéntelen hitelezőkké váltak, ahogy a válság mélyülésével a kormányzat tőkeinjekciókkal és hitelekkel segített talpra állítani csődközelbe került vállalatokat, közöttük a Citigroup bankcsoportot és az AIG biztosítót.

A bírói döntést Alan Grayson demokrata kongresszusi képviselő, a pénzügyi bizottság tagja úgy kommentálta: a Fednek felelnie kell döntéseiért; az egy dolog, hogy független, de nem tarthatja a közvéleményt sötétségben.

A bíró szerint a Fed szabálytalanul járt el, amikor visszatartotta a Bloomberg hírszolgálat által kért információkat. Az azokat tartalmazó több száz oldalnyi dokumentumot öt napon belül át kell nyújtania a riportereknek a döntés szerint. A Fed nem közölte, hogy megfellebbezi-e az ellene hozott ítéletet.