Gyengülésnek indult a forint

Vágólapra másolva!
Gyengülésbe kezdett a forint az euróhoz képest szerda délután, az árfolyam 267,97 volt háromnegyed kettőkor. Tizenegykor még 266 volt az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Szerdán kora délután egy euróért csaknem 268 forintot kellett adni, egy dollár 187,82, egy svájci frank pedig 176,44 forintba került. Három órával korában még mintegy 2 forinttal lejjebb voltak a jegyzések, a forint 11 óra körül állt lejtőre.

Sörös Csaba, a Takarékbank devizaelemzőjének délelőtti elemzése szerint az euró kurzusa 265-268 forint között marad a szerdai nap folyamán. A lengyel kamatdöntést tartotta az egyetlen kockázati faktornak, azonban kamattartás mellett döntött a varsói központi bank, ami nem lepte meg a piacot, így különösebb hatása sem volt.

A lengyel kamat rekordmélységben van, a szintje jelenleg 3,5 százalék. A Questor által idézett piaci szakértők szerint a lakossági fogyasztástól és az infláció alakulásától függően jövőre akár már a kamatemelés is elkezdődhet Varsóban - ezt a jónak mondható GDP-adatok támasztják alá, mivel az első negyedévben Lengyelország volt az egyetlen, amely nem fordult recesszióba az Európai Unióban (EU).

A forint árfolyamára az Ifo-index is hathatott volna, de a kedvező eredmény miatt aligha ez áll a gyengülés mögött. A német gazdasági hangulatot mérő index 90,5 pontra nőtt a júliusi 87,4-ről.

Kedden 266 forint körül is járt az amúgy jellemzően 267 forint körül tanyázó euró, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy a vártnál jobb lett az amerikai bizalmi index, és a részmutatók is kedvezően alakultak.