Válsághíradó: Gyengült a forint, esett a BUX, Amerikában semmi sem történt

Vágólapra másolva!
A forint a régiós devizákkal együtt mozgott- ezúttal lefelé. Az amrikai tőzsdéken nagyjából semmi sem történt, a pesti parketten a vezető index 1,7 százalék feletti veszteséget hozott össze. ismét Magyarországra jönnek az IMF szakemberei, a jegybank 2010-ben a GDP 0,9 százalékos visszaesésére számít. Hajnali válsághíradó csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön külföldről érkeznek fontosabb adatok, közöttük is az amerikai GDP második negyedéves alakulása, valamint az augusztusi német infláció. Az előbbi adat még nem javul, a várakozások szerint 1,5 százalékos visszaesésre kell számítani. Németországban éves alapon 0,5 százalékosról 0,2 százalékosra mérséklődik az árak csökkenésének üteme, az előző hónaphoz mérten pedig maradnak a változatlan árak.

Enyhe javulást mutatnak a fogyasztói bizalmi indexre augusztusi menedzser indexek, valamint a brit beruházások a második negyedévben. Az utóbbiak havi alapon lassuló, éves alapon viszont gyorsuló visszaesést mutatnak a várakozások alapján.

A második negyedévben az amerikai személyi fogyasztások növekedési üteme nem változik, japán infláció ezzel szemben mind hó/hó, mind pedig év/év alapon gyorsul.

Magyarországon csak a KSH tesz közzé fontos makroadatot, holnap jönnek ki a május-júliusi munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatok.

Megint jön az IMF

New Yorkban semmi sem változott, a tőzsdeindexek csak jelzésszerűen emelkedtek.

A régiós devizák leértékelődése, valamint a dollár erősödése gyengítette a forintot szerdán a bankközi devizapiacon.

A csúcs után jelentős mínuszban zárt a BUX, végül 1,72 százalékos veszteséggel fejezte be a kereskedést szerdán.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége megérkezett Budapestre, és szerdán megkezdődött a Magyarország következő hitelrészletének lehívását megelőző szokásos konzultáció.

Megerősítette korábbi becslését a Magyar Nemzeti Bank legújabb gazdasági előrejelzése, azaz jövőre 4,1 százalékos inflációt és 0,9 százalékos GDP-visszaesést várnak.

Jó hírek Amerikából

Huszonegy százalékkal nőtt Oroszország aranytermelése az idei első hét hónapban.

Júliusban az amerikai újlakás-értékesítések száma a várt 395 ezer helyett 433 ezerre emelkedett. Az előző hónaphoz képest 9,6 százalékkal emelkedtek az értékesítések, 2005 februárja óta nem látott ütemben.

A vártnál jobban nőtt a tartós cikkek új megrendelése júliusban az Egyesült Államokban, elemzők szerint ez is a gazdasági válság enyhülését jelzi.

Bulgária a gazdasági nehézségek ellenére kiegyensúlyozott költégvetést kíván fenntartani valutabizottsági rendszerének megőrzése céljából.

Ismét javult a német gazdasági hangulatot mérő Ifo-index, ami a magyar gazdaság számára is jó hír.

Rosszul megy az RTL-nek és a US Postalnak

Szeptember elsejétől Budapesten átlagosan 7,8-8,8 százalékkal csökken a lakossági fogyasztóknak a távhőszolgáltatás díja, a nem lakossági fogyasztóknál a csökkenés 7,2-8,7 százalék.

A vártnál nagyobb nyereségre tett szert az első fél évben a holland Heineken.

Elfogadhatónak tartaná a német kormány, ha az Opel az eddig favorizált kanadai-osztrák Magna autóipari beszállító helyett a belga RHJ pénzügyi befektetőhöz kerülne.

Az RTL csoport 62 millió euró adó utáni veszteséget jelentett szerdán az idei első félévről.

A csökkenő levélforgalom és a gépiesítés következtében további leépítést tervez az amerikai postavállalat. Az országban második legtöbb munkaerőt foglalkoztató cég 30 000 fővel csökkentené az állományt.