A vártnál is nagyobb lett a Mol második negyedéves nyeresége, a jelentős devizahitel-állománnyal rendelkező olajipari cég sokat nyert a forint erősödésén.

A Mol Nyrt. 63,7 milliárd forint nettó eredményt ért el az első félévben, szemben az egy évvel korábbi 179,7 milliárd forinttal, miközben a második negyedévben 56 százalékkal, 178,5 milliárd forintra növelte profitját a bázishoz képest - derül ki a társaság gyorsjelentéséből, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé.

Az elemzők a Portfolio kimutatása szerint a második negyedévre 42 milliárd forinttal kisebb nettó eredményt vártak.

A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült eredménykimutatás szerint a cég nettó bevétele az első félévben 22 százalékkal, 1331,1 milliárd forintra csökkent, míg a második negyedévben 24 százalékkal, 698,6 milliárd forintra mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.

A közlemény idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki szerint az első félévben a Mol a hatékonyság növelésének köszönhetően stabil működési eredménnyel zárt a továbbra is nehéz külső környezet ellenére. A társaság stratégiai szempontból a második negyedévben két olyan jelentős lépést tett, amelyek nemcsak megerősítették pozícióját Horvátországban (INA) és a Közel-Keleten (Pearl Petroleum Company), de hosszú távú növekedési potenciált adnak a csoport számára.

A társaság pénzügyi műveleteinek nyeresége az első negyedévben 103 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 147 milliárd forintos vezszteséggel - a jelentős javulás a forint felértékelődéséből adódhatott, a Molnak ugyanis komoly devizahitel-állománya van.

"A forint jelentős mértékben erősödött a dollárhoz és az euróhoz képest 2009. II. negyedévében, így a nem realizált árfolyamnyereség megközelítően ellensúlyozta az I. negyedévi nem realizált árfolyamveszteséget. A társult vállalkozások eredmény-hozzájárulása szintén pozitívba fordult. Az egyszeri tételek nélküli nettó eredmény 156 milliárd forintot tett ki a második negyedévben" - áll a vállalat közleményében.