Szeptember elején a lengyel LOT légitársaság a Morgan Stanley Co. közreműködésével megkezdi a privatizációs előkészületeket. A LOT az elmúlt héten választotta ki a befektetési bankot privatizációs tanácsadójának.

"A LOT alaptőkéjének már korábban bejelentett megemelése felé tett első lépésről van szó, a kincstár által tervezett privatizáció előkészítése érdekében. A LOT a tulajdonos beleegyezését követően az újonnan kibocsátandó részvények átvételére hajlandó befektetőt keres" - mondta a LOT ügyvezető igazgatója Sebastian Mikosz.

A kibocsátás nagysága a jövőbeni befektető fejlesztési stratégiájától függ. A LOT alaptőkéjének 93 százalékát az államkincstár és a Silesia Financial Association jegyzi. A tőkeemelést követően a pakett nem csökkenhet 51 százalék alá. A LOT igazgatója szerint nem áll a vállalat érdekében a részvények tőzsdei bevezetése, de nem zárta ki a papír 2010-es debütálását a varsói tőzsdén.

A LOT 733 millió zloty adózott veszteséggel zárta a 2008-as évet, az idei első félévben pedig 180 millió zloty veszteséget szenvedett el.