Kiürült a német roncskassza, gázról tárgyalnak az oroszok - külföldi lapszemle

Vágólapra másolva!
Elfogyott a pénz a német roncsprémiumkasszából, az oroszok finnekkel és bolgárokkal tárgyalnak a Moszkva által szorgalmazott különböző gázvezetékekről. Amerikában újjáéledt az autópiac - nemzetközi lapszemle.
Vágólapra másolva!

Ausztrál gazdaság a vártnál jobban teljesít, erről számol be az angolszász sajtó, így a Bloomberg és a Financial Times (FT) is. Az utóbbi foglalkozik továbbra is a francia-német javaslattal, amely a bankárok fizetését korlátozná.

Athénban bomba robbant a tőzsde közelében, senki sem sérült meg - adta hírül szintén az FT, a Reutersre hivatkozva, erről ír a BBC is címoldalán.

Kiürült a német kassza, feltámadt az amerikai autópiac

Gyakorlatilag kiürült a roncsprémiumokra szánt német kassza - írja a Spiegel Online. Várhatóan szerda az utolsó nap, ameddig ilyen igény beadható lesz. A Handelsblatt a hasonló amerikai intézkedések hatásairól ír, szerintük az amerikai roncsprémium megdobta például a német Volkswagen forgalmát, de például a Mercedeseket gyártó Daimler és a BMW rosszul szerepelt a piacon. A Daimlernél azonban nemcsak egyedi hatások miatt lát problémákat a Frankfurter Allgemeine Zeitung, hanem átfogó változásokat tart szükségesnek a környezetbarát tendenciák erősödése miatt.

A német Handelsblatthoz hasonlóan az amerikai autópiac újjáéledéséről ír a francia La Tribune is. A párizsi lap azonban nemcsak a saját országára nézett hatásokat vizsgálja, hanem azt emeli ki, hogy két éve először növekedett az USA-ban az autók eladása. Ennek oka az ott is bevezetett roncsprémium.

A szintén francia Les Échos a Skype eladásáról ír, arról, hogy az eBay továbbadott az internetes telefonálással foglalkozó cégen, amiről az [origo] már kedden beszámolt.

Északon is, délen is az orosz gáz a téma

Az orosz internetes újság, a Lenta arról számol be, hogy Moszkva átadta az Északi Áramlat környezetvédelmi hatástanulmányait Finnországnak. Erről Putyin orosz miniszterelenök finn kollégájával tárgyalt. Az Északi Áramlat a balti országok és LEngyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt húzódva látná el gázzal Németországot, Hollandiát, és akár Nyugat-Európa más országait is.

A bolgár Novinite angol nyelvű internetes újság viszont a bolgár miniszterelnököt, Bojko Boriszovot idézi, aki a Déli Áramlatról, az Ukrajnát elkerülő másik orosz gázvezetékről nyilatkozott. Boriszov Putyinnal való tárgyalásai után - korábbi kijelentéseivel ellentétben - már nem utasította el egyértelműen a Déli Áramlat megépítését. Sőt, azt mondta, hogy nem lát problémákat a déli vezetékkel kapcsolatban.