Vágólapra másolva!
A keddi rossz GDP-adat után újabb negatív hírek érkeztek Romániából: drasztikusan visszaestek a beruházások és csökkentek az ipari termelői árak.
Vágólapra másolva!

Romániában a beruházások értéke 29 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, elsősorban azért, mert a berendezésekkel és járművekkel kapcsolatos beruházások a felére estek - közölte becslését a nemzeti statisztikai hivatal szerdán.

Közben júliusban 1,4 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak Romániában az előző év azonos időszakához képest, és 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak júniushoz viszonyítva.

Júniusban még 0,6 százalékkal emelkedtek az árak az egy hónappal korábbihoz képest, viszont már 0,03 százalékkal csökkentek 2008 júniusához viszonyítva.

A szerdai hírek nem meglepőek, hiszen kedden már a legátfogóbb gazdasági mutató, a GDP is rendkívül kedvezőtlenül alakult Romániában: 8,7 százalékkal csökkent a hazai össztermék a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

Az Adevarul című bukaresti lap mindennek kapcsán a Moody's hitelminősítő friss tanulmányát idézi, amely szerint Románia 2010-ig nem tér vissza a gazdasági növekedéshez.