Egyre kevésbé éri meg a tejtermelés

Vágólapra másolva!
A másfél évvel ezelőttinél 40 százalékkal kevesebbet kapnak a tejért a termelők, akik azonali uniós szintű beavatkozást követelnek.
Vágólapra másolva!

Míg 2008. januárjában a termelőknek 95,15 forint átlagárat fizettek a felvásárlók literenként a tejért, addig ez az ár az idén júliusban már csak 54,93 forint volt. A termelők így több, mint 40 forinttal, azaz mintegy 40 százalékkal kapnak kevesebbet a tejért. Ez számukra literenként 20 forint körüli veszteséget jelent, ennyi a különbség az átvételi ár és az önköltség között. A termelők szakmai szervezete, a Tej Terméktanács azonnali uniós beavatkozást sürget az EU tejágazatának megmentése érdekében a, hogy megállítható legyen az állatállomány csökkenése, valamint, hogy az ígért támogatásokat legkésőbb jövő éve elején el lehessen juttatni a gazdálkodókhoz.

Mariann Fisher Boel, az unió agrárbiztosa a tavaly ősz óta tartó egész Európát érintő tejes demonstrációk, tüntetések ellenére sem tett érdemi lépéseket a válság megoldására - hangsúlyozza a tejesek. Nem tartják elfogadhatónak, hogy a kialakult piaci feszültségek kezelését a bizottság a tagállamokra kívánja hárítani. Továbbra is indokolt és szükségszerű a kvóta alapú támogatás 50 százalékos emelése, valamint a támogatottsági szintek közötti különbség megszűntetése. A terméktanács szerint az Európai Bizottságban ezt az álláspontot kell képviselnie Magyarországnak.

Emellett a piaci folyamatok alapján továbbra is indokolt az export-visszatérítések, legalább 50 százalékos emelése. A magyar szakmai szervezet javasolja, az országos referencia mennyiségek azonnali felülvizsgálatát, és a korábbiakban megemelt ország-kvóták felfüggesztését. Szeretnék elérni továbbá az élelmiszer-kereskedelmi láncok árletörő kereskedelmi gyakorlatának és árpolitikájának uniós szintű, valamint a Közös Agrárpolitika (KAP) állapotfelmérésének felülvizsgálatát is.