Kitilthatják a hibrid Toyotákat Amerikából

Vágólapra másolva!
A Toyota Motor Corp. szabadalmi vitába keveredett - amerikai lapok szerint. Mindez akár azt is eredményezheti, hogy korlátozzák az Amerikába irányuló Toyota-exportot, pontosabban egyes hibrid autóinak behozatalát tilthatja meg az Egyesült Államok.
Vágólapra másolva!

A problémát az okozza, hogy egy Paice LLC nevű cég szabadalom-sértés miatt eljárást kezdeményezett a Toyotával szemben az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (International Trade Commission, ITC). A Paice indítványozta a Toyota-gyártmányok importkorlátozását is, minthogy a Prius, a Toyota Highlander és a Lexus RX400h hibrid autókban olyan műszaki megoldások vannak, amelyek az ő találmányukkal hozhatók összefüggésbe. Erről 2005-ben egy ítélet is született.

Egy másik szabadalmi per egyébként októberben, Texasban kezdődik. Ez a Toyota Camryt érintené. Az ITC viszont egy olyan szervezet, amelynek az a feladata, hogy fellépjen a piaci versenyt sértő módszerek ellen, ilyen például a szabadalmi jogok megsértése is. Ha az ITC vizsgálatot indít, az akár 15 hónapig is tarthat. Sőt, az ITC-nek joga van kitiltani az USA-ból a kifogásolt termékeket.