Erősen kezdte a hetet a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 411,99 pontos, 2,18 százalékos emelkedéssel, 19 280,37 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 9,8 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

Rózsa Balázs, az OTP tőzsdei műveletek osztályának vezetője elmondta: rendkívül alacsony forgalom mellett a nemzetközi piacokkal együtt emelkedett a BUX hétfőn. Az Egyesült Államok tőzsdéi a hét első napján zárva tartottak, ezért elsősorban a magyar kisbefektetők irányíthatták a magyar kereskedést, ami a pénteki amerikai zárás hangulatában zajlott. Rózsa Balázs rámutatott: az elmúlt két kereskedési napon egyaránt alacsony volt a forgalom a BÉT-en, így az elkövetkező hetek irányát majd azon kereskedési napok mutatják meg, amelyeken már a megszokott likviditás mellett kereskednek a befektetők.

Káplár Norbert, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője úgy vélte, nem kedvez a piacnak az újabb emelkedés, mivel ha a korábbi nyereségekről lemaradó befektetők, illetve az eddig szabadságukat töltő alapkezelők visszatérnek a piacra, indokolatlanul nagy magasságokba juttathatják az indexeket. Az üzletkötő szerint nincsenek meg a kellő makrogazdasági fundamentumok a további emelkedéshez, azonban úgy tűnik, befektetők egy csoportja egyes makroadatok alapján még arra számít, hogy növekedés jöhet a börzén az elkövetkező hetekben. Hozzátette: a magas forgalmú napok óvatosságra inthetik a befektetőket, mivel ezek várhatóan a valós folyamatokat tükrözik majd a tőzsdén.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,39 százalékkal 779 forintra emelkedett, forgalma 579,2 millió forint volt. A Richter papírok ára 540 forinttal, 1,44 százalékkal 38 000 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el. Szektortársa, az Egis 99,3 millió forintos forgalom mellett 200 forinttal, 1,04 százalékkal 19 400 forintra erősödött.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.895,74 ponton zárt hétfőn, ez 41,80 pontos, 2,25 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

A Mol árfolyama 4,01 százalékkal 14 405 forintra erősödött, az OTP részvények ára 2,31 százalékkal 4911 forintra nőtt.