Üresednek a budapesti irodák

Vágólapra másolva!
Az év végére akár 25 százalék körülire emelkedhet a budapesti irodák üresedési rátája, miközben a bérleti díjak 10-30 százalékos csökkenést mutatnak - közölte a Colliers International ingatlantanácsadó cég.
Vágólapra másolva!

A cég közleményében rámutat: az üresedési ráta megugrásának oka, hogy az olcsó hitelezés eredményeképpen nagy mennyiségű új kínálat került a piacra éppen akkor, amikor a válság miatt az elnyelt üres területek mértéke hirtelen 50 százalékkal csökkent. Hozzáteszik: az elmúlt 15 év folyamán az üresedési ráta sosem esett a kritikus pontnak számító 10 százalék alá.

A Colliers előrejelzése szerint 2010 elejére a teljes üres modern irodaállomány Budapesten a 2009 folyamán elnyelt üres irodaterület mértékének ötszörösét teszi majd ki, ezért a cég leghamarabb 2011-2012 .körül javasolja új irodaház fejlesztésének elkezdését Budapesten.

2009 első félévében összesen 77 000 négyzetméter új irodaterületet adtak át, ennek közel egyharmada - 29 százaléka - helyezkedik el a Váci úti folyosón. Ezzel a piacra került új kínálattal az "A" kategóriás állomány 1,6 millió négyzetméter területre nőtt, amely a "B" kategóriás irodákkal együtt 2,2 millió négyzetméternyi teljes irodaterület állományt tett ki.

Az első és a második negyedév között az üresedési ráta 16,5 százalékról 18,0 százalékra nőtt, és ez a tendencia a Colliers szerint előreláthatólag nem áll meg 2009 végéig, amikor is elérheti a 24-25 százalékot azzal az újabb 195 000 négyzetméternyi új kínálattal, melyet a második félévben adnak majd át.

Az elmúlt év során az épületek bérleti díjai 10-30 százalékkal csökkentek, és jelenleg az jellemző, hogy a bérlők inkább újratárgyalják jelenlegi szerződéseiket, mint hogy elköltözzenek - idézi a közlemény Saly Miklóst, a Colliers International Magyarország iroda-bérbeadó csapatának vezetőjét.