Az új Richter-kötvényekből fizetik a régieket

Vágólapra másolva!
A Richter-részvényekre cserélhető kötvények új kibocsátásából származó összegből fedezi az MNV Zrt. a 2004-ben piacra dobott, szeptember végén lejáró hasonló értékpapírokhoz kapcsolódó kötelezettségét.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 833 millió euró értékben, 2014-ben lejáró Richter-részvényre váltható kötvényeket bocsátott ki.

Az ügylet négy és félszeres túljegyzéssel zárult, végül az MNV összesen 4 680 672, Richter-törzsrészvényre cserélhető kötvényt bocsátott ki 32 százalékos átváltási prémiummal, 4,4 százalékos éves kamattal.

A speciális - átváltható - értékpapírok kibocsátásából fedezi az MNV a 707 millió euró értékben lejáró, évekkel korábban kibocsátott Richter-részvényre váltható kötvények utáni kötelezettségét - mondta Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója a kötvénykibocsátásról tartott sajtótájékoztatón. Kérdésre válaszolva Kamarás közölte, hogy a lejáró és a kibocsátott új kötvények ellenértéke közötti különbség kincstári számlára kerül. A kibocsátás pénzügyi részleteiről, illetve a jegyzésben résztvevőkről néhány nap múlva adnak tájékoztatást - tette hozzá Kamarás.

Az MNV jogelődje, az ÁPV Rt. 2004-ben bocsátott ki ötéves futamidejű, Richter-részvényekre cserélhető kötvényeket, amelyek szeptember 28-án járnak le. A kormány júniusban viszont úgy döntött, hogy a kötvényeket nem váltják át részvényre, hanem azok refinanszírozására új kötvényeket bocsátanak ki. Röviden arról van szó, hogy a meglévő adósságot új adósság kibocsátásával helyettesíti az MNV.

Az úgynevezett átváltási prémium 32 százalék lett, ez azt jelenti, hogy akkor érné meg átváltani a papírokat Richter-részvényre, ha a szerdai napot több mint 4 százalékos eséssel 36 450 forinton záró gyógyszerpapír árfolyama meghaladná a 48 ezer forintot. A kötvénytulajdonosok egyébként 2014. július 28. és 2014. augusztus 4. között válthatják majd vissza a kötvényeket.

Kamarás Miklós elmondta, hogy a tranzakció három fő célja teljesült. Egyrészt a befolyó pénzből refinanszírozhatóak az öt évvel ezelőtt az állam Richter-részesedésére kibocsátott, és most szeptemberben lejáró Richter részvényekre cserélhető kötvények. Másrészt a Richter Gedeon gyógyszergyár tovább tudja folytatni az eddigi, támogatható stratégiáját, és növekedési potenciálja fenntartható marad. Harmadrészt az állam továbbra is 25 százalékos tulajdonos marad a Richterben, vagyis nem kerül piacra a gyógyszercég negyede.