Vágólapra másolva!
Nem változtat a Pénzügyminisztérium (PM) az idei prognózisán: 3,9 százalékos GDP arányos eredményszemléletű és 4,1 százalékos pénzforgalmi szemléletű hiányt vár önkormányzatokkal - közölte Katona Tamás, a tárca államtitkára csütörtökön. A beruházások és az import alakulására vonatkozó prognózist azonban némiképp módosította a minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az államhátartás hiánya önkormányzatok nélkül augusztusban 97,7 milliárd forint, az első nyolc hónapban 913,5 milliárd forint volt.

Az augusztusi folyamatok a vártnak megfelelően alakultak, a bevételek a tervezett szerint folytak be, a tárcák fegyelmezetten gazdálkodtak. Pénzforgalmi szemléletben - önkormányzatok nélkül - szeptember végére 1067,7 milliárd forint hiány várható - mondta Katona Tamás államtitkár.

A legfrissebb makrogazdasági adatokra hivatkozva azt mondta: a második negyedévben érhette el mélypontját a gazdaság, ezt követően javulhat a helyzet. A GDP növekedésére a jövő év második felétől lehet számítani - tette hozzá. A PM kisebb visszaesést vár a beruházásokban, de nagyobb importcsökkenést valószínűsít, mint a májusi előrejelzésben: az idén a beruházások 9,3 százalékkal eshetnek vissza, és jövőre 0,6 százalékos növekedéssel számolnak - húzta alá Katona Tamás. Az import az idén 17,2 százalékkal eshet vissza, 2010-ben 2 százalékkal bővülhet. A GDP-re vonatkozó prognózis nem változik: a gazdaság teljesítménye az idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökken.

Marsi Erika, a PM szakállamtitkára a sajtótájékoztató elmondta, hamarosan megszülethet a banki etikai magatartási kódex, az egyeztetések még folynak. Hozzátette: 90-95 százalékban egyetértés van a felek között, és alkotmányossági aggályok nem merültek fel.