Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings nem tervezi Lengyelország hitelminősítésének a megváltoztatását annak ellenére, hogy jövőre az államháztartási hiány a duplája lesz az idei évinek.
Vágólapra másolva!

A Lengyelországért felelős Fitch-szakértő csütörtökön közölte: a hitelminősítő számára fontosabb az a terv, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalékra csökken három-négy éven belül. Amennyiben a lengyel kormány intézkedései valóban e cél elérése felé irányulnak, akkor nem várható változás az ország besorolásában. A Fitch Ratings "A mínuszon" tartja Lengyelország hitelminősítését.

A kormány kedden elfogadott költségvetési terve szerint 2010-ben az államháztartási hiány 52,2 milliárd zloty (18,51 milliárd dollár lesz). Ez több mint a duplája az idei évre tervezett 22,5 milliárd zloty deficitnek.

A költségvetési terv szerint jövőre a hazai össztermék (GDP) 1,2 százalékkal nő. Az éves infláció 1,0 százalékra mérséklődik az idei 3,6 százalékról. A GDP növekedés 2011-ben 2,8 százalékos, 2013-ban 3,4 százalékos lesz a kormány előrejelzése szerint.

A munkanélküliség jövőre 12,8 százalékra nő a jelenlegi 10,8 százalékról, majd 9,9 százalékra mérséklődik 2013-ban a lengyel kormány előrejelzése szerint.

Az IMF javít

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig feljavítja Lengyelország idei gazdaságnövekedésére vonatkozó előrejelzését a következő két hétben - jelentette ki Lengyelország képviselője az IMF-ben. Azt azonban nem tárta fel, hogy mi lesz az új becsült szám.

Katarzyna Zajdel-Kurowska szerint jövőre a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államadósság nem éri el az 55 százalékot, ha a terveknek megfelelően alakul a privatizációs bevétel és nem gyengül tovább a zloty.

Az IMF érvényes előrejelzése szerint idén 0,5 százalékkal csökken a GDP, ami jövőre már közel egy százalékkal nő.

A lengyel kormány és sok elemző ennél derűlátóbb. Azzal számolnak, hogy idén 1 százalék körüli lesz a gazdaság növekedése. Ezt a várakozást megerősítette a lengyel statisztikai hivatal előzetes adata, amely szerint a második negyedévben 1,1 százalékkal nőtt a GDP.

Tavaly a lengyel államadósság a GDP 47,1 százalékát tette ki, jóval az Európai Unió által meghatározott 60 százalékos küszöbérték alatt.