Optimizmus uralkodik a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Optimista hangulatban zajlott a csütörtöki kereskedés az ázsiai piacokon, és Európában, ezen belül Budapesten is vásárlói nyomás alakulhat ki.
Vágólapra másolva!

Emelkedéssel zártak az ázsiai tőzsdék csütörtökön, miután ismét felerősödtek a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos remények, amelyek hatására megnőtt a befektetők kockázatvállalási hajlandósága.

A befektetői hangulat javulása nyomán a dollár árfolyama folyamatos nyomás alá került, csaknem egy éves mélypontjára gyengült szerdán, és csütörtökön is csak egy hajszálnyit tudott erősödni. A kőolaj drágultak köszönhetően annak, hogy az OPEC értekezletén a tagországok illetékes miniszterei nem változtattak a kitermelési kvótákon.

Tokióban a 225 válogatott részvény mozgását tükröző Nikkei közel 2 százalékkal 10 514, pontra erősödött. A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi Hang Seng 1,2 százalékos plusznál tartott, a szöuli Kospi pedig 2,30 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. A kedvező hangulat várhatóan az európai nyitásban is érzékelhető lesz, szakértők szerint a londoni Footsie és a frankfurti DAX emelkedéssel indul útjára csütörtökön.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is erősödést várnak az MTI által megkérdezett piaci elemzők. Balásy Zsolt, a Concorde szakértője elmondta, a szerdai csökkenés korrekciója mellett a részvényárfolyamok emelkedését a nyugat-európai kedvező hangulat is támogatja. Az elemző szerint véget érhet a Richter gyengülése is. A gyógyszeripari részvény több mint 4 százalékot veszített értékéből miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) bejelentette, hogy mintegy 840 millió értékben bocsát ki 2014-ben lejáró, Richter részvényekre cserélhető kötvényt. A kötvényekhez olcsóbban lehet hozzájutni, mint a részvényekhez, ezért csökkent a papír árfolyama.