Több mint ezer milliárd forintos hiány jövőre

Vágólapra másolva!
Átadta Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének a jövő évi költségvetés tervezetét Oszkó Péter pénzügyminiszter. A 2010-es hiány 1060,3 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetés tervezete az államháztartásban 15 693,9 milliárd forint bevételi és 16 754,3 milliárd forint kiadási főösszeg mellett 1060,3 milliárd forint hiányt tartalmaz, pénzforgalmi szemléletben ez a GDP 4, eredményszemléletben pedig 3,8 százaléka.

A Pénzügyminisztérium pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a költségvetés elsődleges többlete 197,4 milliárd forint, a GDP 0,8 százaléka lesz a tervek szerint.

"Ha az ország továbbra is fegyelmezett költségvetési politikát folytat, akkor jövőre megindulhat a gazdaság növekedése, és tartható lesz a 3,8 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiány" - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter pénteken Budapesten, mielőtt Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének átadta volna a jövő évi költségvetés tervezetét.

A pénzügyminiszter méltatta a tárca és a kormány munkáját: úgy vélte, hogy az elmúlt időszak egyik legfegyelmezettebb és leggyorsabb költségvetési tervezésén vannak túl, az egyik legnehezebb pénzügyi, gazdálkodási időszakban.

Hozzátette: a prioritás nem változott, a kettős cél az egyensúly megtartása és a növekedés lehetőségének megteremtése, erre pedig egyetlen lehetősége van egy józan költségvetésnek, a kiadások csökkentése.