Tokió gyengült, Európa erősödhet

Vágólapra másolva!
A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken veszteséggel végzett, Európában azonban emelkedésre számítanak a szakértők.
Vágólapra másolva!

A több mint 200 papír teljesítményét jelző tokiói index, a Nikkei záráskor 10 444 pontnál tartott, ami 0,7 százalékos mínuszt jelent a csütörtöki végeredményhez képest, ám közel 18 százalékos emelkedést jelent a tavaly év végi szinthez viszonyítva.

A tokiói kereskedést a határidős és opciós tranzakciók lejárata és az erősödő dollár határozta meg. A japán jen viszonylagos felértékelődése főleg az amerikai exportban erősen érdekelt autógyárak részvényeinek ártott. Pénteken az általános irányzaton nem változtathatott az sem, hogy a napközben megjelent kormányzati felmérés szerint Japánban a fogyasztói hangulat augusztusban nyolcadik hónapja javulást mutatott, bár a pesszimisták még mindig többen voltak, mint a bizakodók.

A Nikkei kivétel volt az ázsiai porondon, a tokiói tőzsdezárás idején ugyanis a hongkongi értéktőzsde Hang Seng mutatója 0,8, a szöuli Kospi 0,4, az indiai Mumbai Sensitive 0,3, a sanghaji index pedig 1,2 százalékos pluszban volt.

Londoni értékforgalmazók szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 pénteken 30 pont körüli nyereséggel nyithat, a frankfurti értéktőzsde indexe, a DAX hasonló mértékű emelkedéssel kezdheti a kereskedést. Az piaci szakértők jelezték, nem biztos, hogy az emelkedés egész nap kitart, mivel a határidős New York-i indexek gyengültek.