Kétségekkel indul az aukciós szezon

Vágólapra másolva!
Alacsonyabb kikiáltási árakkal, szűkített kínálattal indul szombaton az őszi-téli árverési szezon. A válság a műtárgyszegmensnek is betett, pedig jó és a tőzsdézéshez képest kevésbé kockázatos befektetés lehet egy festmény vagy bútor.
Vágólapra másolva!

A tavaszi aukciók már nyomott árakkal indultak. A galériások többsége arról panaszkodott, hogy az eladókból és a vevőkből is egyre kevesebb téved be. Előbbiek a nyomott árak miatt tartották vissza a tárgyakat, a pénzszűke pedig elvette a vásárlók kedvét a műkincsektől, pedig a műtárgyszegmens alkalmas lenne a befektetésre.

Szabó Krisztina, a Képcsarnok művészeti menedzsere szerint a válság ugyan érezhető, de a vásárlás terén nem érzékeltek csökkenést. A leütési árak általában alacsonyabbak, mint a pénzszűke előtt, bár akadnak olyan kurrens művek, amelyek hozzák a várt árat. A vásárlók nagyon meggondolják, hogy mit vesznek és mennyit költenek. Jellemzően a visszakérésnél - az árverés azon részében, amelyben azokra a művekre lehet ismét ajánlatot tenni, amelyek nem keltek el - indul be a licit- tette hozzá.

A fogyasztás kódolva van

Érezhetően visszatartja a vásárlási kedvet a válság - mondta el Pintér Péter, a Pintér Aukciósház vezetője. Az emberek ugyanakkor arra vannak szocializálva, hogy vásároljanak, ezért vásárolnak is. A többmilliós tárgyak eladása jelentősen csökkent, mondhatni megállt, a néhány százezres tételeket viszont még mindig veszik. A sokmilliós képekre specializálódott galériák egy része már nem is tart aukciót - tette hozzá.

Az aukciósház úgy próbál versenyképes maradni, hogy csökkentette saját részesedését az eddigi húsz százalékról tizenötre a vevők és az eladók felé is. A jutalék így olvadt ugyan, de spórolnak máson, csak online aukciós katalógusuk van, nyomtatottat nem készítettek.

Sokan szeretnének készpénzhez jutni műtárgyaikért cserébe, eladni viszont nagyon nehéz a válságos időszakban. A Pintér Aukciósház ezért döntött úgy, hogy minden hónap első szerdáján tartanak árverést, amire a tételeket előző hónap tizenötödikéig fogadják. Így az eladónak nem kell hónapokig várnia, amíg kalapács alá kerül a műtárgya, a vevők pedig folyamatosan frissülő kínálatot látnak.

Nádudvari Noémi, a Ferenczi és Tsai Galéria vezetője az [origo]-nak elmondta, az idei lesz a negyedik aukció a galéria életében. Eddig az összes eseményen jelentek meg újabb érdeklődők. Mivel ők decemberben, már bőven a válságos időszakban, nyitottak, a galériavezető nem hasonlította össze a jelenlegi helyzetet a pénzszűke előtti időszakkal. Azt mindenesetre elmondta, hogy az emberek bátortalanok, nem túl nagy a vásárlókedv.

Az eddigiekhez képest kevesebb tárgy kerül kalapács alá, mivel így átláthatóbb a tér és októberben is lesz egy aukciójuk. A kikiáltási árak elég kedvezőek, a galéria ugyanis lejjebb nyomta őket.

Szombaton indul a szezon

A Belvedere Szalon szeptember 12-iki aukcióján összesen 165 tétel kerül kalapács alá. Az eladásra kínált anyagban festmények és grafikák szerepelnek, többnyire a 20. század alkotóitól. Mednyánszky László tíz olajképe, akvarellje és grafikája is vevőre vár. Kiemelkedik a kínálatból egy Egry József-szénrajz és Gábor Miklós két akvarellje. A Belvedere - cáfolandó a megszűnéssel kapcsolatos korábbi híreket - egész évre szóló aukciós menetrendet hirdetett hét dátummal, benne a háromnapos decemberi ezüst-, ékszer-, műtárgy- és művészeti aukcióval, emellett még egy december végi karácsonyi árverést is ígérnek.

A Ferenczi és Tsai Galéria szeptember 16-án és 17-én bútor- és festményárveréssel folytatja a sort. Klasszikus és modern 20. századi bútorokból, iparművészeti tárgyakból és kortárs festményekből, grafikákból állította össze anyagát a cég.

A Képcsarnok szeptember 19-én Budapesten, majd alig egy hónappal később Miskolcon aukciózik. A Pintér Aukciósház október elején kortárs és klasszikus festmények, műtárgyak, ékszerek, bútorok választékával jelentkezik.Fotóművészeti alkotásokból és fotóritkaságokból válogatta szeptember 24-iki, ötödik árverését az Ágens Fotóművészeti Galéria.

Két könyvaukció is lesz a szezon elején: a Honterus Antikvárium szeptember 18-án 467 tételt, az Antiquarium Hungaricum pedig október 1-jén 374 tételt árverez.

A BÁV csak november elején "lép színre", de mindjárt háromnapos művészeti árveréssel, amikor ezer műtárgyat, festményt, ékszert, iparművészeti alkotást visznek kalapács alá. A december eleji karácsonyi aukción a BÁV fő erősségéből, ékszerek és ezüstök közül válogathatnak az érdeklődők.

Megéri a pénzt a műtárgy

Műtárgyat vásárolni sokak számára kiváltságnak tűnhet, egyesek szerint azonban érdemes egy még ismeretlen művész alkotását megvenni - jóval olcsóbban ismert társainál. A kockázat ugyan nagyobb, de elképzelhető, hogy később bőven megtérül a befektetés. A nagy nevek természetesen még "kifizetődőbbek", de jóval drágábbak is, nem beszélve arról, hogy egy már nem kortárs művész darabjaihoz sokkal nehezebben lehet hozzájutni és már a remény sincs meg újabbak elkészültére.

Két amerikai kutató még a válság előtt egy saját maguk által előállított műkincspiaci index segítségével arra a megállapításra jutott, hogy jobban jár az, aki műkincsekbe fektet annál, aki marad a hagyományosabbnak mondott tőzsdei részvényvásárlásnál. Az elmúlt ötven évben ugyanis magasabb volt a műkincspiaci befektetések hozama.

Miközben külföldön már több olyan befektetési alap létezik, amely portfóliójában műtárgyakra specializálódik, Magyarországon még gyerekcipőben jár a befektetési célú műtárgyvásárlás. A szakemberek azonban reménykednek és derűlátóak. Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a műtárgy vásárlása előtt mindenképpen érdemes kiterjedő ismereteket szerezni.