Fúziós pletykáknak örültek New Yorkban

Vágólapra másolva!
A napközbeni vegyes mozgás után hétfőn zárásra kismértékben emelkedtek a Wall Street vezető mutatói. A várható fúziókról és felvásárlásokról szóló hírek arról tanúskodnak, hogy a befektetők ismét látnak fantáziát a piacban.
Vágólapra másolva!

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 21,39 pontos, 0,22 százalékos növekedés után 9626,80 ponton zárt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 10,88 ponttal, 0,52 százalékkal 2091,78 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutató 6,61 ponttal, 0,63 százalékkal 1049,34 pontra emelkedett, ez csaknem egy éve (2008. október 6. óta) a legmagasabb értéke.

Egy évvel a Lehman Brothers bank csődje után jó hatással volt a piacra, hogy Barack Obama amerikai elnök a bankok szigorúbb felügyeletét sürgette hétfőn a New York-i Wall Streeten, hangsúlyozva: a viszonylagos piaci nyugalmat ki kell használni a reformokra egy újabb pénzügyi válság megelőzése érdekében.

Elsősorban a pénzügyi szektor papírjai, valamint az iparvállalatok és a közműcégek részvényei drágultak. Az AES amerikai áramszolgáltató 4,5 százalékkal erősödött, egy küszönön álló fúzió hírének hatására - emelte ki tudósításában a Bloomberg hírügynökség. A vesztesek között - a kínai-amerikai kereskedelmi konfliktus előszele nyomán - sok a Távol-Keletre exportáló vállalat.