Lélektani határt győzött le a BUX

Vágólapra másolva!
Áttörte a 20 ezer pontos lélektani határt a budapesti börze hivatalos indexe, a vezető papírok közül több is éves csúcsára ért szerdán délelőtt.
Vágólapra másolva!

Húszezer pont fölé emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe szerdán délelőtt, a BUX utoljára egy éve, 2008. szeptember 10-én járt ezen a szinten.

Egy évvel a Lehman Brothers amerikai befektetési bank tavaly szeptember 15-i összeomlása után - amely dátumot azóta a válság kezdeteként emlegetnek - csúcsra emelkedtek a nyugat-európai részvénypiacok is. A legnagyobb tőkeértékű európai részvények mutatója, az FTSEurofirst 300 tavaly október óta a legmagasabb szintre emelkedett szerdán délelőtt.

A magyar részvényindex több mint 3 százalékkal, 20 115 pontig emelkedett szerdán délelőtt. A vezető részvények közül a Mol és az OTP erősödött a leglátványosabban. Az olajtársaság részvénye közel 5 százalékkal, 15 635 forintig drágult, az OTP Bank papírjainak árfolyama mintegy 4,5 százalékos erősödéssel elérte az 5217 forintot. Mindkét papír esetében csaknem egyéves csúcsot jelentenek ezek az árfolyamok.