Szárnyalt az OTP és a BUX - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Szárnyalt a BUX, 270 körül kóválygott az euró, kihirdette a kormány az építési törvénycsomagot szerdán. Senki nem jelentkezett a Gyulai Húskombinátért, Amerika ipari termelése ismét javult. Csütörtök hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A KSH reggel teszi közzé az építőipar júliusi teljesítményét, illetve a létszám és a keresetek első héthavi alakulásának adatait. Az eurózóna júliusi külkermérlegének adatait és az amerikai lakóingatlan- és munkaerőpiaci statisztikákat is holnap adják közre.

Kihirdette a kormány az építési törvénycsomagot: nyolc kormányrendelet jelent meg az építésügy szabályozásával kapcsolatban a legutóbbi Magyar Közlönyben, az előírások többsége október 1-jétől hatályos. A rendeletek foglalkoznak a főépítészek tevékenységével, részletesen szabályozzák a fedezetkezelést, a szervizkönyvet, a kivitelezők regisztrálását, és a hatósági ellenőrzést is.

A gazdasági fellendülés reményében javuló befektetői hangulat erősíti a részvényindexeket és a feltörekvő piaci devizákat, köztük a forintot is. Az eurót 270,20 forinton jegyezték szerdán délután négy órakor a bankközi kereskedelemben, szemben az előző délutáni 271,76 forinttal. Nap közben a jegyzés 269,70-270,60 forint között ingadozott.

Szárnyalt az OTP és a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 720,22 pontos, 3,69 százalékos emelkedéssel, 20 217,45 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 38,6 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. Magas forgalomban rég nem látott szintekre értek a részvényárfolyamok, a BUX és az OTP is napi maximumán zárt, az index tavaly ősz óta nem zárt 20 000 pont felett.

A kormány és a bankok képviselői ma kora délutáni megbeszélésen aláírták a banki magatartás kódexet. A kódex maximálja a hitelezés díjának emelkedését, könnyíti a devizahitelből való kiszállást és kötelező érvényű a leányvállalatokra is.

Bekeményítettek nyugdíj-ügyben

Jóval több nyugdíjigény-bejelentést utasítottak el az idei első félévben, mint tavaly ugyanekkor.

Senki sem tett vételi ajánlatot a Gyulai Húskombinátra szeptember 15-ig - mondta Ruck János, a Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatója az MTI érdeklődésére szerdán. Görgényi Ernő, gyulai fideszes önkormányzati frakcióvezető mondta korábban, hogy egy külföldi befektető vételi ajánlatot tesz a cégre szeptember 15-ig.

Világháború utáni munkanélküliség jöhet

Az OECD szerint a vezető ipari országokban jövőre a második világháború utáni csúcsra jut a munkanélküliség: a szervezet tagállamainak átlaga megközelíti majd a 10 százalékot. Ez azt jelenti, hogy összesen mintegy 57 millióan lesznek állás nélkül a jövő év második felében az OECD tagországokban, a szervezet mostani becslése szerint.

A tavalyi, átlagosan másfél százalékos leírási veszteség idén öt százalék fölé nőtt a hazai cégek körében - közölt riasztó statisztikát a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft.

Augusztusban már a második egymást követő hónapban nőtt az amerikai ipari termelés az amerikai jegybank (Fed) szerdán közölt adatai szerint. Szakértők szerint ez is alátámasztja azokat a várakozásokat, hogy éledezik az amerikai gazdaság.

Piramisjátékkal tüntette el magánszemélyek és vállalkozók sok százmillió dollárját egy libanoni üzletember. Az eset pikantériája, hogy az illető köztudottan kötődik az egyébként helyben jótékony szerepben tetszelgő Hezbollah szervezethez.

Ismét gázválság alakulhat ki Európában

Fennáll a veszélye annak, hogy idén télen ismét gázválság alakul ki Európában, ennek lehetőségét azonban nem szabad eltúlozni a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint.

Augusztusban már harmadik hónapja csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben, a defláció éves bázison 0,2 százalék volt, szemben a júliusi 0,7 százalékkal - közölte szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala. Az Eurostat új adata megegyezik a két héttel korábbi előzetes becsléssel. Magyarországon volt a legmagasabb tizenkét havi infláció.

Az Európai Unió vezetői azzal a felhívással kívánnak fordulni a G20-ak pittsburgh-i értekezletének többi résztvevőjéhez, hogy szankciók kilátásba helyezésével szorítsák vissza a túlzott bankári jutalékokat - derült ki szerdán Brüsszelben nyilvánosságra került uniós előkészítő iratokból.