Hatvanmillió eurós üzlet Vietnammal

Vágólapra másolva!
Magyar vállalkozásoknak piacot biztosító segélyhitel-megállapodást ír alá pénteken a magyar és a Vietnami kormányfő. Más országokkal is folynak tárgyalások hasonló egyezményekről - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A vietnami miniszterelnök pénteki magyarországi látogatása során négy egyezményt ír alá. Nguyen Tan Dung és Bajnai Gordon egy hatvanmillió euró keretösszegű kötött segélyhitel-megállapodást is köt. A lehetséges felhasználási területek között van az egészségügyi, oktatási infrastruktúra, a környezetvédelem, a szakképzés, de elsődlegesen egy kórház épül fel az összegből.

A hitelt Vietnam 18 éves futamidőre kapja, nullaszázalékos kamattal. A hatvanmillió euró hitel terhére magyarok is üzlethez juthatnak Vietnamban, sőt a hitelből finanszírozott projekteket pályázati úton kiválasztott magyar fővállalkozók valósíthatják meg.

Az Eximbank az utóbbi időben fokozta erőfeszítéseit ilyen ügyletek tető alá hozása érdekében, így magyar cégek hasonló projektet valósíthatnak meg Indonéziában és Srí Lankán. Tárgyalások folynak Macedóniával, Albániával, Egyiptommal, Mongóliával, Üzbegisztánnal és Boszniával is - tudta meg a lap.