JP Morgan: 2014-ben jöhet a magyar euró

Vágólapra másolva!
Magyarország az egyetlen gazdaság a tágabb értelemben vett európai felzárkózó térségben, ahol javul a külső kereskedelmi pozíció és stabilizálódik a költségvetési hiány - véli a JP Morgan. Londoni befektetési elemzők legújabb előrejelzései szerint már robusztus ütemű, globális szintű kilábalás kezdődött a recesszióból
Vágólapra másolva!

A JP Morgan új előrejelzésének a magyar gazdaságról szóló fejezete kiemeli: a ciklikus kiigazítással számolt elsődleges államháztartási deficit meredek csökkenése nyomán Magyarországnak van a jelek szerint a legjobb esélye arra, hogy három éven belül az euróövezeti csatlakozáshoz megszabott 3 százalékos GDP-arányos felső határra csökkenjen államháztartási hiánya.

Ha a jövő tavaszi választások után alakuló kormány fenntartja a megfontolt költségvetési politikát, a magyar központi deficit 2012-re 3 százalék alá is süllyedhet - áll a prognózisban.

A JP Morgan "hozzávetőleg 50 százalékra" becsüli annak az esélyét, hogy Magyarország 2014-ig az euróövezet tagja lesz. A ház megerősíti egy másik, minap kiadott elemzésében már ismertetett prognózisát, amely szerint a közép-európai térségből Magyarország lehet az első euróövezeti tagállam. A cég Lengyelország esetében a 2015-ig bekövetkező eurócsatlakozásra ad 50 százalékos esélyt új előrejelzésében.

Csak a magyar adatok javulnak

A JP Morgan elemzői szerint a ház által egy csoportba vett közép-kelet-európai, közel-keleti és afrikai felzárkózó térségben egyedül Magyarországról érkeznek javuló külső kereskedelmi egyensúlyi helyzetről és stabil költségvetési hiányról szóló adatok. A cég úgy tartja, hogy a magyar piaci konstrukciókban meglévő befektetői pozíciók nem tükrözik a gazdasági alapmutatók javulását, sem a forintbefektetések kínálta magas hozamot.

A JP Morgan elemzői azzal számolnak, hogy az adósságpiaci termékekhez köthető portfolió-beáramlások 2009 végéig 260-ig nyomhatják le az euró/forint-árfolyamot.

Az USA már kilábalásba fordult

A bankcsoport új, negyedik negyedévi átfogó prognózisában az áll, hogy a világgazdaság teljesítménye az előző csúcs és a mélypont között - 2008 második negyedévétől 2009 első negyedéig - 3,6 százalékkal zsugorodott. Az idei második negyedévben azonban már - éves szinten számolva - 1,2 százalékos volt a globális növekedés, és ez a második félévben - szintén éves szintre vetítve - átlagosan 3,7 százalékos ütemre gyorsul tovább - jósolják a ház elemzői. A JP Morgan 2010 egészére 3,5-4 százalékos világgazdasági reálnövekedéssel számol.

A cég szerint az Egyesült Államokban is megkezdődött a kilábalás. A ciklikusan érzékeny feldolgozó és ingatlanpiaci szektorban mért legutóbbi adatok igazolják, hogy az amerikai gazdaság röviddel az év közepe után fellendülésnek indult, és a jelek arra vallanak, hogy e fellendülés kezdeti szakasza élénkebb a korábban vártnál. A ház szakértői az idei második félévre 3,5 százalékos éves szintű amerikai gazdasági növekedést valószínűsítenek.

A Barclays Capital, az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport jövőre még nagyobb lendületű amerikai növekedést jósol. A cég legújabb előrejelzésében közli, hogy a jövő évi első negyedre adott, negyedéves összevetésű amerikai GDP-növekedési prognózisát az eddigi 3 százalékról 5 százalékra javította.