Cseh lap dicséri a magyar költségvetést

Vágólapra másolva!
A magyar költségvetési reformot pozitívan méltató összeállítást jelentetett meg a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap kedden.
Vágólapra másolva!

"Annak ellenére, hogy Magyarországot állandóan gyötri a magas adósságszint, különösen az eurós adósság, az ország az utóbbi években nagy utat tett meg a hiány csökkentése terén" - írja a tekintélyes újság.

A "Költségvetési bocsánatkérés a magyaroktól" című írás apropóját az adta, hogy Eduard Janota cseh pénzügyminiszter néhány hónapja kijelentette: ha Csehországban nem léptetnek életbe takarékossági intézkedéseket, nem reformálják meg sürgősen az államháztartást, akkor az ország a magyar útra tér, és a csőd szélére kerül. Időközben úgy alakult a helyzet, hogy Csehországban romlik, Magyarországon pedig javult a költségvetési egyensúly.

"Szinte bocsánatot kellene kérnem a magyaroktól. Ami a hiányt illeti, a magyarok ma előbbre vannak nálunk" - idézi a lap Janota kijelentését az Euro című cseh gazdasági hetilap vitafórumán elhangzottakra hivatkozva.

A Lidové Noviny rámutat: a magyar államadósság helyes kezelését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette. "Magyarországon javulnak a dolgok. Számos intézkedést foganatosítottak, s a piacok egyre inkább hinni kezdenek az országnak" - mondta Mark Allen, az IMF közép-európai képviselője a Bloomberg hírügynökségnek.

"Bár a magyar úttal való riogatás elérte célját, helyénvaló lenne a bocsánatkérés is. A magyarok komolyan vették az államháztartás katasztrofális hiányát, és olyan radikális megszorításokat foganatosítottak, amelyekkel elkerülhető az államcsőd" - írja az összeállítást kísérő jegyzetében a lap.

"Ez azonban olyan politikai bátorságot követelt, amelyet Csehországban egyelőre nem látunk. A szocialista magyar kormányfő, Bajnai Gordon a 2010-es költségvetés elfogadása után valószínűleg lemond, s átadja helyét kolléganőjének, Szili Katalinnak" - jegyezte meg az újság.