Kezd magára találni a számítógépek piaca

Vágólapra másolva!
A hordozható számítógépek iránti kereslet miatt hamarabb talpra állhat a számítógépek piaca.
Vágólapra másolva!

A korábban vártnál nagyobb lehet a forgalom a személyi számítógépek piacán. A Gartner piackutató cég szakértői 285 millió gép eladásával számolnak világszerte, ami 2 százalékos csökkenést jelentene, szemben a korábbi becslésben szereplő 6 százalékos hanyatlással. A negyedik negyedévben már növekedés lehet ezen a piacon - áll az előrejelzésben.

"A személyi számítógépek iránti kereslet sokkal erőteljesebb, mint amire még júniusban számítottunk, különösen az Egyesült Államokban és Kínában" - jelentette ki a Gartner kutatási igazgatója, George Shiffler és hozzátette: "különösen a hordozható számítógépek értékesítése mutat erőteljes növekedést, mégpedig a fejlődő országokban, eközben pedig az asztali gépek iránti kereslet csökkenésének üteme lassul".

Értékesítési darabszám jövőre növekedni fog a Gartner prognózisa, a cég 12,6 százalékos növekedéssel számol 2010-ben. A forgalomnövekedés elsősorban a hordozható számítógépekre támaszkodik majd. A készülékek csökkenő átlagárak miatt azonban a piac összesített értékesítési árbevétele jövőre nagyjából megfelel majd az ideinek.