Parragh: Nem időszerű a minimálbér-emelés

Vágólapra másolva!
Parragh László szerint a gazdasági válságra való tekintettel fel kellene függeszteni a tervezett minimálbér-emelést. Úgy vélte, a vállalkozásoknak jobb lenne, ha a válság okozta nehéz helyzetben egyelőre maradna a jelenlegi 71 500 forintos minimálbér.
Vágólapra másolva!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke erről Nyíregyházán beszélt újságíróknak egy gazdasági fórum előtt szerdán. Hozzátette: 2000 elején is iparágakat, például a könnyűipart "térdeltette le" az akkori emelés, s így lenne most is a kritikus helyzetben lévő ágazatoknál.

Parragh László szerint a garantált bérminimum, a szakmunkás minimálbér emelése sem időszerű, mert jelentős többletterheket róna a vállalkozásokra.

Emlékeztetett arra, hogy a vállalkozások mozgástere jelentősen szűkült és szűkül a válság miatt, a 6-7 százalékos GDP-csökkenés mellett 8-10 százalékos fogyasztás visszaesésre kell számítani. Paragh László szerint ez azt jelenti, hogy 1200 milliárd forinttal romlik a magyar gazdaság szereplőinek pozíciója.

A nyíregyházi gazdasági fórumon a vállalkozások Plato együttműködési programját értékelték, amelyet Parragh László helyes kezdeményezésnek tartott, szerinte az ilyen kapcsolatrendszerek működtetése mozdítja elő a fellendülést.

Robert Giraud, a belga nagykövetség tanácsosának tájékoztatása szerint Európában ma már 8000 kis és középvállalkozás és 500 nagy cég kapcsolódik a programhoz.

A Plato keretében sikeres nagyvállalkozások megbízott vezetői egy 1 éves perióduson keresztül kötelezettséget vállalnak arra, hogy havi összejöveteleken szakmai tanácsadással, szakértői előadásokkal, tréningekkel, kontaktnapok és szemináriumok szervezésével segítik a résztvevő kis- és középvállalkozások üzleti tevékenységét.

Pekó László, a szabolcsi iparkamara elnöke közölte: Magyarországról 11 megye 540 vállalkozása a résztvevő, s a szabolcsi érdekképviseleti szervezet közreműködésével ukrajnai és romániai kis- és közepes cégek is csatlakoztak az együttműködéshez.

Veres János, a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos a fórumon elmondta: az utóbbi években, 2002-től a kelet-európai térségben jelentősen nőtt a vállalkozások termelői-kereskedelmi együttműködése, amit a válság ugyan visszavetett, de köszönhetően a Plato európai rendszerének, a megmaradt kapcsolatok alapjai lehetnek az újbóli fellendülésnek.