Bajnai: A legstabilabbak egyike lesz Magyarország

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon szerint Magyarország képes lesz magára találni, és ismét a piacról finanszírozni magát, ha a költségvetési hiányt csökkentő intézkedésekkel az ország visszanyeri a befektetők bizalmát.

"Ha a piacokon nem lesz hirtelen visszaesés, Magyarország képes lesz magát finanszírozni" - nyilatkozata Bajnai a Bloombergnek. A miniszterelnök szerint az ország elsőként lábal ki majd a válságból a régión belül 2011-12-ben.

Az államháztartási hiány jövőre a GDP 3,8 százaléka lesz, amellyel az ország az egyik legstabilabb gazdaság lesz Európában, figyelembe véve, hogy az európai átlag 7,3 százalék. Az idei hiánycél a GDP 3,9 százaléka - közölte a miniszterelnök. A fejlődés üteme ugyanakkor Németország, Franciaország és Olaszország piacain is múlik, hiszen a magyar export elsősorban ezekbe az országokra irányul - tette hozzá.

A világválság az elmúlt 18 év legmélyebb recessziójába taszította az országot, ezáltal 20 milliárd eurós sürgősségi hitel felvételére kényszerítve a kormányt - emlékeztetett a Bloombergt.