Átláthatóbbá válna a vatikáni bank

Vágólapra másolva!
Az 1980-as években hatalmas botrányba keveredett vatikáni bank szinte teljes menedzsmentjét lecserélték.
Vágólapra másolva!

A Szentszék bejelentette, hogy XVI. Benedek pápa javaslatára lecserélték a vatikáni bank szinte teljes vezetését - írja a Wall Street Journal (WSJ). A hivatalos verzió szerint a vezetők lemondtak.

A világ egyik legmisztikusabb és titkosabb pénzügyi intézménye, az Istituto per le Opere di Religione (IOR) élére Gotti Tedeschit nevezték ki, aki eddig a Banco Santander SA olasz részlegét vezette. Az IOR teljes felügyelőbizottságát is lecserélték.

A bankot két évtizeden át Angelo Caloia vezette, akit a WSJ szerint az egyik legbefolyásosabb vatikáni hivatalnoknak tartottak. Az olasz bankár-közgazdász Caloia az első civil vezetője volt az IOR-nek, amit addig csak egyházi személyek irányítottak.

A vatikáni bejelentéshez nem fűztek magyarázatot, de az tudott volt, hogy a modernizáció és az átláthatóság növelése jegyében készülnek a váltásra. Az IOR speciális intézmény, amit az is mutat, hogy nem publikálja pénzügyi mérlegeit, a legagyobb kliensei pedig természetesen a vatikáni egyházi hivatalok - bár kezelnek magánszámlákat is, de kizárólag meghívásos alapon. Az IOR-t egy bíborosokból álló bizottság felügyeli.

Az IOR akkor lett szélesebb körben is ismert, amikor az 1980-as években az olasz hatóságok vizsgálódni kezdtek azzal kapcsolatban, hogy mi volt a szerepe a banknak a Banco Ambrosiano 1982-es összeomlásában. A Vatikán tagadta a vádakat, de azért kifizetett 250 millió dollárt a Banco Abrosiano hitelezőinek.

Az IOR új vezetője, Gotti Tedeschi a WSJ szerint a pápa "Caritas in Veritate" című, gazdasági kérdésekről szóló enciklikájának egyik fő tanácsadója volt.