Már sem Ausztria, sem Svájc nem adóparadicsom

Vágólapra másolva!
Svájc pénteken hivatalosan lekerült az adóparadicsomok úgynevezett szürke listájáról, miután együttműködik a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) szabályainak megfelelő adóügyi információcserében. Ausztriát már a hét elején levették a szürkelistáról.
Vágólapra másolva!

Svájc pénteken már a párizsi székhelyű szervezet honlapján közölt úgynevezett fehér listán szerepelt, azon országok között, amelyek gyanús pénzügyi tranzakciók esetén készek együttműködni más országok hatóságaival. Ezzel az alpesi ország csatlakozott ahhoz a tíz országhoz, amely az OECD áprilisban közzétett szürke listájáról az elmúlt hónapokban átkerült a fehérre. Ausztriát és Monacót a hét elején vették át az együttműködő országok táborába.

Az OECD csütörtökön kiadott közleményében jelezte, hogy Angel Gurria főtitkár üdvözli a svájci hatóságok "nagyon jelentős előrelépését", amelynek következtében az ország másnap elhagyhatja a szürke listát. Svájc csütörtökön írta alá az OECD szabályai szerint megkövetelt 12. együttműködési megállapodás közül a utolsót Katarral, azt megelőzően pedig Ausztriával, Dániával, az Egyesült Államokkal, Finnországgal, Franciaországgal, a Feröer-szigetekkel, Luxemburggal, Mexikóval, Nagy-Britanniával, Norvégiával és Spanyolországgal.

A megállapodások értelmében Svájc nem hivatkozhat többé a banki titokra, amikor egy aláíró állam egy adóelkerüléssel gyanúsítható vállalkozásra vagy személyre vonatkozó információk kiadását kérelmezi. A svájci hatóságok ugyanakkor többször jelezték, hogy a kérelemnek világosan meg kell jelölnie a gyanús személyt és az érintett bankot is.