Magyarországnak jó lehet egy üzletbarát német kormány

Vágólapra másolva!
Hagyományosan a német választások a legfontosabbak Magyarország számára, és ennek egyetlen oka van: a gazdaság. Ha a németeknek jól megy, akkor a magyaroknak is, a gond azonban az, hogy a német gazdaság most nem áll túl jól. Az exit pollok szerint azonban egy az eddiginél üzletbarátabb kormány alakulhat most, ami elvileg jó hír lehet nemcsak a német, de a magyar cégek számára is.
Vágólapra másolva!

Magyarország és Németország viszonya a rendszerváltás óta kiválónak mondható, és a gazdasági kapcsolatok is rendkívül erősek, Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnerévé Németország lépett elő az elmúlt húsz évben. Berlin azonban a gazdasági válság miatt komoly problémákkal küzd, az átlagos exportcsökkenésük 23,5 százalék volt 2009 első hat hónapjában.

Mindez azért érinti súlyosan Németországot, mert gazdaságának egyik alapja a kivitel. Németország nemcsak az Európai Unió legnagyobb gazdasága, hanem egyben a világ legnagyobb exportőre.

Az export visszazuhanása a magyarok számára is nagyon nehéz helyzetet teremtett, a hazai ipar, feldolgozóipar - különösen az autóipari beszállítók - rendkívüli módon függenek a német megrendelésektől. A német igények viszont az exporttól függenek, ezért a magyar külkereskedelem idei visszaesése is részben a német kivitel csökkenésével magyarázható.

Kulcskérdés a német gazdaságpolitika

A válság mélyülésekor a magyar kormánypárti politikusok is többek között azzal indokolták a fájdalmas megszorító lépéseket, hogy a német gazdaság visszaesése súlyosan fogja érintetni Magyarországot is. Így nem mindegy, hogy milyen gazdaságpolitikát folytat majd a választások után felálló új német kormány.

Az exit pollok alapján vége a nagykoalíciónak és összejöhet az Angela Merkel eddigi kancellár által vezetett konzervatív CDU és a liberális FDP koalíciója. Mivel az FDP üzletbarát politikát hirdet és a piaci szabadság híve, a német vállalatok számára jó hír a leendő kormány összetétele. Márpedig ha a német cégeknek jól megy, akkor az közvetve segítheti a magyar gazdaságot is.

Nincs nagy mozgástér

Előbb persze még meg kell várni, hogyan is alakulnak a koalíciós tárgyalások, és hogy utána milyen irányba indul el a kormány. Nagy mozgástere ugyanakkor nincs a pártoknak, a válságban ugyanis jelentősen lelassult a német gazdaság, miközben a költségvetési deficit egyre duzzad.

A kampány is a gazdaság, a munkahelyteremtés körül forgott, és Merkel a gazdasági szereplők számára jól hangzó adócsökkentéssel kampányolt. Ez ugyanakkor jelentős - mintegy 15 milliárd eurós - bevételkiesést jelent, a pénzügyek rendbe tételéhez és a gazdaság újraindításához tehát valószínűleg többre, átfogó reformokra is szükség lesz.