Meglepetésre erősödni tudott a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 250,91 pontos, 1,23 százalékos emelkedéssel, 20 578,31 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 19,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

A reggeli, jelentős esés után délután - egy-két megtorpanást leszámítva - lassan, de biztosan emelkedett hétfőn a BUX, és a nap végére 250 pontos pluszt tudott felmutatni.

A Mol 90 forinttal, 0,58 százalékkal 15 700 forintra erősödött, 2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 135 forinttal, 2,56 százalékkal 5400 forintra nőtt, forgalmuk 14,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 1,5 százalékkal 810 forintra emelkedett, forgalma 506 millió forint volt. Richter-papírok árfolyama 20 forinttal, 0,05 százalékkal 38 480 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője meglepőnek nevezte az emelkedést. Az ázsiai tőzsdék "masszív" mínuszban zártak, az olaj ára csökkent, a dollár és a japán jen erősödött, tehát minden a kockázatkerülés erősödésére utalt. Az európai, illetve a régiós tőzsdeindexek is a BUX-hoz hasonló pluszban zártak, kivéve a lengyelt.

Varjú Péter szerint a javuló hangulatot részben támogathatta a piac számára kedvező németországi választási eredmény, amellyel kényelmes politikai helyzetben lévő, a reformok mellett elkötelezett kormány jöhet létre. Az eredmény nem meglepő módon javította a német indexet, az azonban váratlan, hogy egész Európa felzárkózott.

Az 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés nem volt hatással sem a részvényárfolyamokra, sem a forintra. A nemzeti deviza erősödött ugyan egy kissé, de ezt nem - a már beárazott - kamatdöntés számlájára írják, inkább a kedvező nemzetközi hangulatnak tulajdonítják a piacon.