Világbank: A dollár pozícióját nem kell biztosra venni

Vágólapra másolva!
A Világbank vezetője, Robert Zoellick szerint a dollár pozíciója, mint elsődleges tartalékdeviza, megkérdőjelezhető. A Zoellick szerint fel kell készülni arra, hogy a válság utáni növekedés több oldalról érkezik majd.
Vágólapra másolva!

"Az Egyesült Államok hibát követ el, ha a dollár, mint egyértelműen elsődleges tartalékpénz, pozícióját biztosnak veszi" - mondta a Világbank elnöke. "Egyre több lehetőség fog adódni" erre a szerepre - vélte.

A G-20 múlt heti ülését jó kezdetnek tartja Zoellick a globális együttműködés irányába, viszont ehhez az is kell, hogy elfogadják egy országok feletti ellenőrzést a tevékenységük fölött.

"Az egyenlő megítélésnek egyenlő kényszerrel kell párosulnia." Figyelmeztetett továbbá, hogy az immár a nemzetközi gazdasági együttműködés fő fórumának számító G-20-nak nyitottnak kell lennie a világ maradék 160 országa felé is.

"A nemzetközi gazdaságpolitika olyan rendszerére van szükség, amely tükrözi az új többpólusú növekedést" - vélte Zoellick. A feltörekvő gazdasági hatalmakat úgy kell befogadni, mint "felelős részvényeseket", viszont arról sem szabad elfeledkezni, hogy ezek az országok szegények százmillióinak adnak otthont - írja a Reuters.