Kínai érdeklődés a BorsodChem iránt

Vágólapra másolva!
Stratégiai befektetőként érdeklődik a BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) magyar vegyipari csoport iránt a Yantai Wanhua Polyurethanes kínai társaság; a befektető tárgyalásokat folytatott a BC vezetőségével, a többségi tulajdonos Permirával, a magyar kormány tagjaival, illetve a banki és a köztes hitelezőkkel - tájékoztatott a Wanhua.
Vágólapra másolva!

A kínai cég megerősítette: minden fél számára előnyös megoldást szeretne elérni, valamint azt, hogy a BorsodChem szakmai és pénzügyi szempontból egyaránt egészséges vállalattá válhasson.

A tárgyalásokon a kínai társaság kifejtette a BorsodChemmel kapcsolatos, hosszú távú befektetői elképzeléseit. Leszögezték: a Wanhua határozott szándéka, hogy kölcsönös megegyezéssel váljon stratégiai befektetővé a BorsodChemben. A főbb célkitűzéseik közé a hitelek átstrukturálását, a magas adósságállomány csökkenését, valamint az üzleti tevékenység pénzügyi kockázatának mérséklését sorolták.

A Wanhua segítségével a BorsodChem Európa vezető vegyipari gyártójává válhat, hosszú távú stabilitást biztosítva a BorsodChemnek és dolgozóinak - állítja a társaság közleményében. A kínai társaság beruházna a BorsodChem kazincbarcikai üzemébe, és kibővítené az üzem gyártókapacitását, amely európai, közel-keleti és afrikai piacokat szolgálna ki. A Wanhua biztosíthatja az ázsiai és az észak-amerikai piacra lépés lehetőségét a BC számára, emellett a vállalat termékeinek szélesebb körére nyújt értékesítési lehetőséget már meglévő európai ügyfélkörében - hangsúlyozzák.

Kitérnek arra is, hogy a Wanhua rendelkezik a BC által gyártott termékek, az MDI és TDI legfejlettebb gyártástechnológiájával, és szándékában áll mind a technológiát, mind szakértelmét megosztani a BorsodChemmel. A stratégiai partnerrel bővülnének a magyarországi gyárban a foglalkoztatási lehetőségek és fokozódna a stabilitás - fűzik hozzá.

A kínai befektető értékelése szerint a magyar kormány is belátja, hogy a stratégiai befektetőként megjelenő Wanhua fontos szerepet játszhat a BorsodChem életében, megerősítve a magyar vállalat pénzügyi pozícióját, megőrizve a munkahelyeket, és megosztva technológiai és ipari szakértelmét.

A folyamatban résztvevő egyéb szereplőkkel a javaslatokat megvitatták, hogy egy kölcsönös megegyezésen alapuló megállapodásra jussanak, amely magában foglalja "a Permira teljes kivonulásának előmozdítását a BorsodChemből" - olvasható a tájékoztatóban.

Wolfgang Büchele, a BorsodChem Zrt. vezérigazgatója hétfőn azt mondta: folyamatos bizonytalanságot okoz a cégnél a Yantai Wanhua Polyurethanes kínai társaság, amely felvásárolta a BC mezzanine hiteleinek (alárendelt kölcsöntőke) jelentős részét. Úgy fogalmazott: a kínai cég nem támogatja, hanem blokkolja a BC Zrt. hiteleinek átstrukturálására vonatkozó megállapodás létrejöttét.

Az MTI adatai szerint a BorsodChemet 2006-ban megvásárló Permira csoport mintegy 200 millió euró összegben vett fel a bankinál nagyobb kockázatot jelentő mezzanine hitelt korábban. A mezzanine hitel többnyire opciót is tartalmaz a hitelezett cégben történő tulajdonszerzésre. Az információk szerint a mezzanine hitelek mintegy 75 százaléka került ázsiai befektetőkhöz, majd a kínai Wanhua Industrial Group szeptember 9-én hozta nyilvánosságra, hogy stratégiai részesedést szándékozik szerezni a magyarországi vegyipari vállalatban.