Európában divatba jött az áfaemelés

Vágólapra másolva!
Magyarország mellett több európai ország is áfaemeléssel próbálja csökkenteni a deficitet - derül ki a Világgazdaság keddi számából.
Vágólapra másolva!

Az államháztartási hiány, illetve a bevételek csökkenés egyre több európai országnak okoz gondot. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha az adott ország kormány megemeli a forgalmi adót.

Magyarországon július 1-től emelkedett 5 százalékponttal 25 százalékra az áfa, ezzel Európában élen járunk: sehol ilyen jelentős mértékű emelésre nem volt példa. Visszafogottabb mértékű emeléssel próbálkozik viszont számos ország, Spanyolország kormánya vasárnap határozott arról, hogy januártól az eddigi 16 helyett 18 százalék lesz az áfakulcs - olvasható a Világgazdaság összeállításában.

Svájcban népszavazás döntött az áfakulcsok ideiglenes emeléséről. A magasabb áfa hét évig lesz érvényben, a lépéstől pedig évente 1,1 milliárd frank (200 milliárd forint) többletet vár az ország vezetése. Finnországban a közelmúltban került a kormány asztalára az áfaemelés kérdése, a döntés ennek értelmében jövőre 22-ről 23 százalékra emelkedik az áfakulcs.