Lehúzta az Invitel-csoportot az S&P

Vágólapra másolva!
Agresszív mértékben, a már nagyon nagy befektetői kockázatra figyelmeztető, mélyen spekulatív "CC" sávba süllyesztette szerdán a magyarországi székhelyű Invitel Holdings A/S vezetékes távközlési szolgáltató, valamint a hozzá kapcsolódó Magyar Telecom B.V. és HTCC Holdco 1 B.V. társaságok hosszú távú cégbesorolásait a Standard & Poor's.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az eddigi "CCC plusz"-ról egyszerre négy fokozattal "CC"-re rontja a cégekre érvényben tartott osztályzatait, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. Ugyanilyen mértékben romlik az Invitel Zrt. leányvállalat 165 millió eurós, fedezettel kiadott, előresorolt kötelezettségének besorolása.

Az S&P londoni bejelentése szerint a lépés előzménye a csoport nagyon magas adósságából és gyenge likviditásából eredő tőkeátrendezés, valamint az Invitel Holdingsnál bekövetkezett tulajdonosi változás. A hitelminősítő közölte, hogy az osztályzatrontást az általa gyengének tartott csoportszintű likviditási profil is indokolja, amely a 2010-től lejáró jelentős mennyiségű adósság és a korlátozott szabadkészpénz-képzési kapacitás következménye.

A Standard & Poor's kilátásba helyezte, hogy ha az Invitel Holdings a javasolt módon végrehajtja tőkeátrendezését, az érintett adósságkonstrukciók osztályzata "D"-re - vagyis nem törlesztőre - romlik tovább; erre utal az érvényben hagyott negatív kilátás. Ha a társaság továbbra is eleget tesz egyéb adósságkötelezettségeinek - ez különösen a bankkölcsönökre vonatkozik -, akkor a cégadósi osztályzat "SD"-re - szelektív nem fizetőire - módosulhat - áll a hitelminősítő londoni bejelentésében.