A kormánykoalíció felbomlása lehúzta a lejt

Vágólapra másolva!
Közel egy százalékkal gyengült a lej árfolyama az euróhoz képest a román kormánykoalíció felbomlása miatt. A lej annak ellenére veszített pozíciójából, hogy fennáll a lehetősége a román központi bank beavatkozásának a lej védelmében.
Vágólapra másolva!

A román szociáldemokrata miniszterek csütörtökön bejelentették, hogy kivonulnak a kormányból, miután Traian Basescu államfő nem sokkal előtte aláírta a Dan Nica belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes menesztéséről szóló elnöki rendeletet. A román bankközi devizapiacon - délben - az euró 4,2635 lejre erősödött a szociáldemokraták bejelentését megelőző 4,24 lejről. Helyi kereskedők a lej további gyengülésétől tartanak, hacsak a központi bank nem avatkozik be a lej védelmében.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő azonnal reagált a bukaresti fejleményekre. Arra figyelmeztetett, hogy veszélybe kerülhet Románia jelenlegi besorolása, ha az ország nem hajtja végre a nemzetközi hitelfolyósítók által megkövetelt költségvetési reformokat.

A Moody's az egyetlen komoly hitelminősítő, amely Románia esetében továbbra is stabil, befektetés-barát ajánlást tart érvényben "Baa3" szinten. Tavaly a Fitch Ratings és a Standard & Poor's spekulatív szintre csökkentette Románia szuverén adósi besorolását.