Két és fél százalékos zuhanás Tokióban

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Közel két és fél százalékos veszteséggel zárt a tokiói értéktőzsde irányadó Nikkei indexe, miközben lejtmenetben voltak a többi vezető ázsiai börzék is. A tokiói tőzsde 225 válogatott részvényének Nikkei indexe 2,47 százalék (246,77 pont) veszteséggel 9731,87 ponton, július 22-e óta legalacsonyabb szinten fejezte be a napot.A tokiói visszaesést a New York-i értéktőzsde irányadó mutatóinak csütörtöki 3 százalékos zuhanásával indokolták a kereskedők, illetve a jen erősödésével a dollárral szemben, ami érzékenyen érinti a japán exportálókat.

A visszaesésben az is szerepet játszott a megfigyelők szerint, hogy a befektetők egy része nyereséget realizált az amerikai foglalkoztatási adat pénteki ismertetése előtt.

A többi vezető ázsiai börze indexe is két százalék körüli veszteségen állt pénteken reggel. A hongkongi Hang Seng 2,5 százalékkal süllyedt - miután csütörtökön zárva volt nemzeti ünnep miatt -, a tajvani börze 1,8 százalékkal, az ausztráliai értéktőzsde 2,1 százalékkal gyengült. Pénteken zárva volt a dél-koreai, a kínai és az indiai tőzsde.

Csökkent Japánban a munkanélküliség augusztusban a szakértők nagy meglepetésére, akik növekedésre számítottak. Az augusztusi munkanélküliség 5,5 százalékra mérséklődött a júliusi 5,7 százalékról a pénteken közölt adat szerint.

Elemzők szerint azonban valószínűleg nem egy trend kezdetét jelzi az augusztusi szám, ugyanis jelentősen csökkennek a vállalati eredmények, emiatt további elbocsátásokra lehet számítani, ami a munkanélküliek számának a növekedését eredményezi majd. Úgy vélték, hogy 2010 márciuságig nem várható tartósabb javulás a munkaerőpiacon. Annak ellenére, hogy havi szinten javult a munkanélküliség Japánban, az idén augusztusban 32,7 százalékkal több munkanélküli volt, mint egy éve, számuk 3,61 millió volt.