Vágólapra másolva!
A bankok igyekeznek ellenállni, de a pénzügypolitika állami irányítói elkötelezettnek mutatkoznak a pénzintézetek megregulázása iránt, csökkentendő a szélsőséges kockázatvállalást és kockázatterítést, növelendő a banki tartalékolást és erősítendő az állami felügyeletet. Ez derült ki a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) vasárnapi, isztambuli konferenciáján, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank ottani közgyűlése közben rendeztek meg.
Vágólapra másolva!

Az állami vezetők "óvatosan fognak reformálni", de "elsöprő változtatásokra van szükség", és ezzel nem lehet vitatkozni - mondta Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter azt mondta a hatvan országból több mint 370 pénzintézetet tömörítő IIF konferenciáján részt vevőknek. Az amerikai pénzügyminiszter kijelentette: szó sem lehet azoknak a módszereknek a megmaradásáról, amelyek "ezt a válságot sokkal károsabbá tették, mint egyébként lett volna".

Az ellenállás fölösleges, erre figyelmeztették az állami vezetők vasárnap a magán pénzintézeteket, és a jelek szerint a bankok a "legnépszerűbb" témában - a bankvezetők, bankszakemberek javadalmazásának és jutalmazásának terén - máris hadállásaik visszavonására kényszerülnek.

Az IIF elnöke, Josef Ackermann - egyszersmind a Deutsche Bank vezérigazgatója - az értekezleten úgy vélte, "kockázatos, hogy miközben a kormányok igyekeznek elkerülni a költségvetési és a pénzügyi ösztönzés túl korai visszavonását, olyan szabályozási reformok léphetnek életbe, amelyek hátráltatják a világgazdaság felépülését és munkahelyek teremtését". Azt is panaszolta, hogy a szigorúbb szabályozás káros lehet, ha túl gyorsan és egyenetlenül vezetik be. Úgy vélte, egyes reformok máris ártanak a bankszakmának, mert megnehezítik a határokon átnyúló üzleteket. Szerinte "a reformoknak nemzetközileg összefüggőnek kell lenniük, és világszinten kell egyeztetni őket, különben a világ pénzügyi rendszere mindinkább és károsan szétforgácsolódik".

Az amerikai pénzügyminiszter és európai kollégái is úgy vélték azonban, hogy a kormányok "kiütéses szabályozási győzelmének" kockázata sokkal kisebb, mint a világ pénzügyi rendszerét érő veszélyek esetleges következményei. Geithner szerint "mindenki belátja, hogy elszámítottuk magunkat, a bankok elszámították magukat, és elsöprő változtatásokra van szükség". Az IIF elnöke mindenesetre békülékenyebbnek mutatkozott a javadalmazás kérdésében, mondván: "Meg kell kérdeznünk magunkat, vajon társadalmilag és politikailag elfogadhatók-e a javadalmazási szintek, és ebben az értelemben már elkezdődött a dolgok újragondolása a bankszakmában".