Válsághíradó: szigorodó devizahitelezés, erősödő forint

Vágólapra másolva!
Az MNB szigorítaná a devizahitelezést, a Standard & Poor's hitelminősítő javította a magyar adósbesorolást, ennek nyomán a forint számottevően erősödött, a BUX viszont csökkenéssel zárt. Továbbra is mélyben az amerikai autóeladások, a szlovák autóipar viszont kilábalóban van. Csehországban további megszorítások várhatóak, Lengyelország Izlandnak ad hitelt. Válsághíradó hétfő hajnalban.
Vágólapra másolva!

Hétfőn közzéteszik a német és az eurózóna augusztusi kiskereskedelmi adatait, amelyek a várakozások szerint a visszaesés enyhe növekedését mutatják.

Ugyancsak kijönnek az európai beszerzési menedzserindexek szeptemberi számai, az olasz és a brit várhatóan javul, amíg a franci, a német és az eurózónabeli számok stagnálást mutatnak.

Magyarországon a Pénzügyminisztérium közzéteszi az államháztartás szeptemberi gyorstájékoztatóját. Hétfőn megkezdődik a 2010-es költségvetés általános vitája, a képviselők 30 órát fordíthatnak erre.

A KSH közzéteszi a kereskedelmi szálláshelyek január-júliusi forgalmának számait, a jegybank pedig az állampapírok szeptemberi aukciós átlagkamatait, illetve a referenciahozamokat és BUX alakulását.

A jegybank szigorítaná a devizahitelezést

Negatívról stabilra javította Magyarország adósbesorolásának kilátását a Standard & Poor's hitelminősítő, a "kitartó költségvetési konszolidáció" eredményeire hivatkozva. Hirtelen erősödéssel reagált a forint a hírre, a BUX viszont húszezer pont alá esett.

Magyarországon a jegybank gátat vet a nyakló nélküli devizahitelezésnek és megerősítik a tőkepiaci felügyeletet.

Bizonyos feltételek mellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) finanszírozást tud biztosítani a MÁV-nak.

Az amerikai autóeladásokat földhöz vágta az állami pénzpumpa, a roncsautó-program kiapadása, ami miatt eltűntek a vevők a szalonokból. A 23 százalékos szeptemberi hanyatlás a General Motorst és a Chryslert érintette leginkább.

Nehéz lesz a recesszió utáni felépülés

A hosszú recesszió az európai országokban a jelek szerint a végéhez közeledik, a gazdasági felépülés azonban valószínűleg lassú és törékeny lesz.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint jövőre az ideinél több pénz jut az egészségügynek.

Túl a mélyponton a szlovák autóipar, Csehországban az eddigieken kívül újabb megszorításokat léptetnek életbe jövőre, hogy az államhíáztartás hiányát sikerüljön a tervezett 5,3 százalékon tartani. .

Lengyel hitel Izlandnak

Lengyelországban az államadósság várható emelkedése miatt 2015 utánra tolódhat az euróövezeti csatlakozás, Varsó Izlandot hitelezi

Egy hetes munkaszünettel ünneplik Kínában a kommunista állam megalapításának 60. évfordulóját: bár a gyárak leállnak, az irodák pedig bezárnak, a belföldi turizmus hatalmas lendületet adhat a gazdaságnak.

A bankok igyekeznek ellenállni, de a pénzügypolitika állami irányítói elkötelezettnek mutatkoznak a pénzintézetek megregulázása iránt.