Felértékeli Záhonyt a kínai és orosz áru

Vágólapra másolva!
A záhonyi gazdasági övezet tranzitszerepét felértékelik az orosz és kínai áruszállítási lehetőségek, amelyek jelentős logisztikai befektetéseket eredményezhetnek a több, mint 30 milliárd forint értékű fejlesztés alatt lévő felső-szabolcsi térségnek - hangzott el a körzet gazdasági szerepéről rendezett konferencián Nyíregyházán hétfőn.
Vágólapra másolva!

Gilyán György, moszkvai magyar nagykövet elmondta: Oroszország Magyarország nyolcadik legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált az utóbbi években, évente 40-50 százalékkal növekedett a két ország közötti áruforgalom, amely tavaly már elérte a 14 milliárd dollárt.

A diplomata szerint még a mostani válságos időszakban is adódnak export-fejlesztési lehetőségek a magyar cégek előtt, különösen a fogyasztási termékek piacán.

A nagykövet elmondta:a gazdasági válság miatt 10 százalékos GDP-visszaesésre számítanak Oroszországban az idén. A magyar-orosz kereskedelemben is érződik a válság, ez június végéig az export 38, az import pedig 58 százalékkal esett vissza.

Gilyán György szerint az orosz reáljövedelmek azonban csak egy százalékkal mérséklődtek, a lakosság fogyasztásában alig érződik a válság, s ez piaci lehetőséget jelent a magyar kis- és középvállalkozásoknak. Hozzátette: különösen Oroszország regionális piacain vannak lehetőségek a fogyasztási árucikkek kivitelének bővítésére.

Huszty András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok miniszterelnöki megbízottja növekvő záhonyi áruszállításról beszélt; a távoli országból ugyanis ma már vasúton és közúton mintegy 16 millió tonna árut továbbítanak Európa országaiba.

Bogáti János, a záhonyi gazdasági övezet beruházási programmenedzsere kiemelte: jelenleg árucsomagoló és logisztikai cégek együttesen 5,5 milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szabolcsi határváros körzetében. A Fényeslitke-Komoró között épülő 162 hektáros ipari park további befektetési lehetőséget biztosít a beruházóknak, s az idén megkezdődik a térségben az európai normál és az eurázsiai széles nyomtávú vasútvonalak, átrakóállomások korszerűsítése is.