Pozitív korrekcióval kezdett a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 94,40 pontos emelkedéssel, 20 050,68 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,47 százalékkal erősödött. Az emelkedés nem meglepetés, a BÉT követi az európai piacokat, amelyek szintén korrigálják a múlt hét végi esést.
Vágólapra másolva!

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint nap közben az Európában és az Egyesült Államokban megjelenő menedzser indexek befolyásolhatják a részvénypiacokat. Amennyiben ezek a mutatók a vártnak megfelelően alakulnak, úgy az emelkedés a zárásig kitarthat - mondta az elemző.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a folytatás kissé bizonytalan: lehet hogy folytatódik a múlt heti negatív korrekció, de az is lehet, hogy a befektetők a korábbi korrekciókhoz hasonlóan ismét megveszik az olcsóbbá váló részvényeket. Balásy Zsolt ez utóbbinak ad nagyobb esélyt, úgy véli, talán enyhül a negatív hangulat, és ismét visszajönnek a vevők a piacra.

A nyugat-európai értéktőzsdék vegyesen nyitottak. A londoni értéktőzsde FTSE-100-as mutatója 0,11 százalékos emelkedéssel, a frankfurti DAX-30 0,01 százalékos többlettel, a párizsi CAC-40 0,13 százalékos visszaeséssel indult.

Tokió veszteséges volt

A tokiói értéktőzsde fő mutatója hétfőn újabb visszaeséssel zárt, valamivel a napi mélypontja fölött ugyan, amely egyszersmind tízheti mélypont volt. A kiskereskedelmi részvények javultak a lakossági kereslet növekedése nyomán, de ez nem tudta eléggé ellensúlyozni az általános pesszimizmust, amelyet a pénteken megjelent, vártnál is rosszabb amerikai munkanélküliségi adatok okoztak.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 57,38 pontos, 0,59 százalékos veszteséggel 9674,49 ponton zárt, 9,2 százalékkal magasabban az év véginél. Pénteken 2,47 százalékot vesztett. Az elmúlt negyedévben 1,8 százalékot nyert, a lendület erősen lassult a második negyedévi, majdnem 23 százalékos előretöréshez képest.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi értéktőzsde Hang Seng mutatója 0,17 százalékos veszteséggel 20 340,08 pontnál, a szöuli Kospi 2,21 százalékos veszteséggel 1608,24 pontnál, az indiai Mumbai Sensitive 0,93 százalékos veszteséggel 16 975,88 pontnál volt. A sanghaji piac hétfőn is zárva tartott a 60. évfordulós kínai nemzeti ünnep miatt.