Komoly plusz nyugdíjat hozhat a tb kasszába visszalépés

Vágólapra másolva!
A magas jövedelműeknek akár 70-100 ezer forint plusz nyugdíjat is jelenthet havonta a tb kasszába való visszalépés, akik, ha élnek a lehetőséggel több milliárd forintot vihetnek át a tb-be a magánnyugdíjpénztáraktól - mondta Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója egy háttérbeszélgetésen pénteken.
Vágólapra másolva!

A magas jövedelműek közül is azoknál jelent nagy különbséget a visszalépés, akik nyugdíj előtt állnak - tette hozzá. Nagy Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a december 31-ig élő lehetőség csak azokra vonatkozik, akik tavaly betöltötték az 52. életévüket; 55 év felett célszerűnek nevezte a visszalépést. Azt javasolta ugyanakkor, hogy minden érintett kérjen segítséget a nyugdíjpénztárától, ahol kiszámolják az átlépés tényleges hatását a járadékra.

Eddig az OTP Magánnyugdíjpénztárából háromszázan léptek vissza a tb-be, mintegy 500 millió forinttal. A teljes szektorban megközelítően 130 ezer tag élhetne a lehetőséggel, ebből az OTP pénztártagjai közül 22 ezren; az ügyvezető igazgató 50-75 százalék közötti átlépési arányra számít.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szeptember 28-án tértivevényes levélben értesítette az érintett magánnyugdíjpénztári tagokat a módosítás lehetőségéről és figyelmeztetett arra: a visszalépés december 31-i határidejének elmulasztása jogvesztéssel jár.

A lehetőséggel azokon segítenek, akik elsietetten léptek be - vagy léptettek be - a magánnyugdíjpénztári rendszerbe. Nem mellékesen a lehetőséggel a tb nyugdíjkassza is jól jár átmenetileg.

Módosíthatnak azok is, akik 2009. július 9-ét megelőzően nyugdíjba mentek, számukra tb öregségi nyugellátást állapítottak meg, de ennek összegét, a pénztári tagságuk miatt 75 százalékban határozták meg.

Ők kérhetik nyugellátásuk összegének ismételt megállapítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával. Esetükben további feltétel, hogy ha korábban pénztári szolgáltatásban részesültek, ennek összegét volt magánnyugdíjpénztáruk részére visszafizessék. Nagy Csaba szerint ez gyakran csak néhány tízezer forint visszafizetését jelenti, cserébe a tb járadék 25 százalékáért.

Esély a veszteségek hosszú távú ledolgozására

A Stabilitás Pénztárszövetség második negyedéves elemzése szerint a nyugdíjpénztári vagyonok összesített piaci értéke 266,8 milliárd forinttal, azaz 15,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest - közölte a szervezet az [origo]-val. A szövetség véleménye szerint a piac a stabilizáció útjára lépett, így reális esély mutatkozik arra, hogy az elmúlt időszak nyugdíjpénztári veszteségei hosszú távon visszapótlódjanak majd. A Szövetség egészségpénztárainak taglétszám-növekedése - ellentétben az előző évekkel - gyakorlatilag megállt, ugyanakkor a tagdíjbevételek 16 %-kal nőttek.