Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) tervei szerint jövőre az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái lesznek az irányadók a közteher-fizetés megállapításához a vállalkozások esetében - írja a Népszabadság. Ez a minimálbérhez igazított rendszert váltaná ki, ami eddig sok esetben az adóelkerülés melegágya volt.
Vágólapra másolva!

A PM olyan rendszert alakít ki, amelyben a tevékenység valós értéke számít a járulékkötelezettség megállapításánál, s nem pedig a dupla minimálbér. A 2010-től életbelépő rendszerben az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkavállalói bérstatisztikája lesz az irányadó.

A nyáron elfogadott törvényből az ÁFSZ végül kikerült, mivel alkotmányossági aggályok merültek fel. A PM azonban nem törvényként, de irányelvként elfogadtathatja, így nem lesz kötelező a statisztikák követése azoknak sem, akik igazolni tudják, hogy a tevékenységükből származó tényleges jövedelmük elmarad az átlagostól. A másik nehézséget, a regionális eltéréseket az ÁFSZ januárig bekalkulálja a rendszerbe.

A PM logikája szerint azért kell figyelembe venni a tevékenység valós értékét, mert jelenleg az önfoglalkoztatók szabad döntésén múlik, hogy a vállalkozásban keletkezett jövedelmet munkajövedelem vagy tőkejövedelem formájában veszik fel. Márpedig járulékot a munkajövedelmek után kell fizetni, tehát sokan a minimálbér, vagy annak duplája után adóznak, és tőkejövedelem, pontosabban osztalék formájában jutnak jelentős összeghez - írja a Népszabadság.